Říčanský hrad

Pokud pojedete po hlavní silnici z Jesenice do Říčan, již z dálky uvidíte zříceninu říčanského hradu. Pojďme se po ní trochu projít.

Od kdy byly Říčany osídleny? Zřejmě už někdy od pravěku. Byly zde nalezeny stopy po neolitických zemědělcích, po Keltech, zbytky železářských pecí z doby římské a hroby prvních Slovanů. Také se zde křížily dvě významné stezky, jednak linecká solná a pak východní.

Pověst o založení hradu říká, že už v roce 748 se udála bitva mezi knížetem Nezamyslem a kouřimským knížetem o meze dvora říčanského. Kníže Nezamysl zvítězil a za odměnu Říčany daroval hejtmanovi, který v boji vedl jeho vojsko.

Samotný hrad byl ale postaven až ve 13. století. Jeho stavitelem byl Ondřej z Všechrom, nevyšší komoří krále Přemysla Otakara II. Stal se tak zakladatelem rodu pánů z Říčan.

Sídlil zde také zemský sudí Oldřich z Říčan a po něm jeho syn, jenž hrad předal svému příbuznému Jimramovi z Průhonic. Jejich další potomek Diviš z Průhonic byl odpůrcem husitů. A tak husiti hrad oblehli a dobili. I když tu ještě nějakou dobu zůstali, tak v roce 1544 je hrad uváděn jako pustý.

Dnes o majestátnosti středověkého hradu svědčí jen zbytky věže a zbytky dvou stěn z paláce.

Protože mnohé detaily jsou vidět ještě dnes, například detaily gotických okenních oblouků z trojlisty kružeb ve vrcholech.

nebo zbytky křížové klenby. Svědčí to o mimořádně kvalitní práci tehdejších stavitelů     

Také je zde používaná hradní studna.

A jak se na hrad nejlépe dostat? Z říčanského Masarykova náměstí. Vydáte se po jižní části od mariánského sloupu kolem kostela sv. Petra a Pavla až na samý konec náměstí. Zde z něj odbočuje menší ulička, která vás dovede až na hrad.

 

Použité zdroje:

http://www.ricansko.info/clanky/ricansky-hrad-a-jeho-stredoveka-tajemstvi

http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%AD%C4%8Dany_%28hrad,_okres_Praha-v%C3%BDchod%29

foto: Libor Čermák

 

Info o dalších hradech:

Hrad Helfenburk u Úštěku

Hrad Jenštejn

Hrad Okoř

Hrad Točník

Hrad Žebrák

Křivoklát (fotoblog)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 1.3.2014 11:07 | karma článku: 19,89 | přečteno: 1583x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88