Prosím? Úředník bez maturity, co to jako je?

Mne osobně doslova šokovala zpráva, že prý až dvěma tisícům úředníků hrozí vyhazov. Proč? Protože prý nemají maturitu! Co to je?  Vždyť úředníci jsou zaměstnanci, kteří dělají i právní úkony. To jako někdo může dělat bez maturity|?

O tom, že takoví úředníci vůbec existují, jsem se dozvěděl včera z televizních zpráv nebo například z odkazu: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1909694-pasti-sluzebniho-zakona-dvema-tisicum-uredniku-hrozi-konec-s-resenim-prisli-senatori. A teď jim prý s novým zákonem, pokud bude přijat, hrozí konec.

Mne by zajímalo, jak je možné, že takovou věc chce někdo upravovat zákonem až teď! To jako dosud mohli tajemníci a vedoucí odborů státních úřadů klidně nabírat na posty úředníků i lidi, co nemají maturitu? Jak to vůbec je možné? Že někdo dopustil, že o věcech, které se týkají každého z nás, rozhodují takovíto nevzdělanci? A pak se divíme mnoha věcem. Například takovým, pročže ten západ doháníme tak pomalu, když na takových místech můžou pracovat i lidi, co nedokázali udělat maturitu. Nebo se například divíme i tomu, jak je možné, že ti, co mají vystudovanou vysokou školu, pak nemůžou sehnat pracovní uplatnění. A naopak, že na dělnické profese je těžké sehnat zaměstnance.

Jestli je skutečně pravda, že takoví úředníci, co nemají ani maturitu, na našich úřadech existují, tak ať klidně jdou! Nevidím problém, že by nové uplatnění nenašli. Vždyť na dělnických profesích, které jsou pro takové bezmaturiťáky určené, se pro ně určitě nějaké místo najde, když je tam nedostatek pracovníků. A navíc si rozhodně nemyslím, že by o ono uvolněné místo úředníka pak nestál například někdo, kdo i přesto, že má plnohodnotné vysokoškolské nebo středoškolské vzdělání, tak nemůže najít místo. Takže, ať už ten zákon pěkně co nejrychleji paltí.

Související články:

Máte zaměstnání a nebo povolání? (vizhttp://liborcermak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=547369)

 

Autor: Libor Čermák | pondělí 19.9.2016 5:37 | karma článku: 32,47 | přečteno: 1636x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88