Proč se Velikonoční ostrov jmenuje „Velikonoční?“

Nedávno jsem na kroužky převáděl malé prvňáky a přitom nějak padla řeč na Velikonoční ostrov. „To tam asi běhají samí velikonoční zajíčci“, zapřemýšlel jeden z kluků.

Nádherná romantická představa malého dítěte. Ač mi bylo až líto, že jsem mu ji musel vyvrátit. Že tam bohužel žádné velikonoční zajíčky nemají, ale je tam něco jiného, záhadné sochy. Já jsem se jimi podrobněji už zabýval v článku „Souvislosti mezi místy na protilehlé straně Zeměkoule?“. A tak připomenu, že se jedná o postavy podivného vzezření, z nichž největší z nich má až neuvěřitelných 22 metrů. Jak a proč byly zhotoveny z tvrdého sopečného kamene, to je dnes předmětem spekulací. A Velikonoční se ostrovu říká proto, že byl objeven na Velikonoční neděli roku 1722. Jeho místní název je „Rapa nui“, což je v překladu „Velká země“.

Když už jsme u těch zdejších jmen a názvů, nemůžeme si nevšimnout, že celá řada místních slov zní dvojitě. Zdejší hlavní bůh se jmenuje „Makemake“ (byla po něm pojmenována i jedna z nově objevených trpasličích planet), zdejší písmo „rongo-rongo“, nalézá se zde ostrůvek Kau Kau a jedno ze zdejších tzv. plošin „ahu“, se jmenuje Naunau. A tak by se dalo jistě pokračovat dále. Ale co je také velice zajímavé, je to, že tato zdvojenost slov spojených s Velikonočním ostrovem zasáhla i přímo do naší země, do Čech. V roce 1989 na tento ostrov přicestoval jeden český inženýr ze Strakonic a osvětlil, jak některé menší sochy zde mohly být přemísťovány z místa na místo. Tento inženýr se jmenuje Pavel Pavel. Bylo snad jeho jméno v souvislosti s Velikonočním ostrovem nějak předurčeno?

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Velikono%C4%8Dn%C3%AD_ostrov

Související články:

Autor: Libor Čermák | pondělí 30.3.2015 6:38 | karma článku: 14,63 | přečteno: 2392x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88