Prestiž filmových Oskarů končí. Už nebude o umění, ale o politice

Protože jsem tvrdý zastánce svobody slova i svobody, a to i v umění, tak jsem s otevřenými ústy zíral na nová pravidla pro předávání Oskarů za nejlepší film, která se mají řídit jakými si kvótami za "rozmanitost".

Zkrátka a dobře, nemáš-li ve filmu alespoň přesně stanovené kvóty na lidi jiné než bílé rasy, ženy, postižené nebo lidi s menšinovou sexuální orientací, tak nemáš na tohoto Oskara nárok (viz https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/oscar-nova-pravidla.A200909_091850_filmvideo_spm)

Abychom si rozuměli, tím samozřejmě nechci říci, že nechci dát takto okvótovaným filmům prostor. Ne. Ale vadí mi, že naopak někdo jiný tam zas nechce dát prostor takovým filmům, které ty jejich kvóty nesplňují. A to ještě kvóty, které nemají nic společného s uměním, ale s jednou jedinou konkrétní politickou ideologií. To už fakt není o umění, ale politice.

Já jsem zastánce toho, ať si každý filmař, dramatik, spisovatel atp. tvoří své příběhy tak jak chce on. A ne, aby mu do toho někdo seshora kecal, jak to například můžeme vidět v českém filmu "Nejistá sezóna", kdy jim tam do divadla chodí nějaká ideologická komise a říká jim, co by na jejich představení mělo a nemělo být.

Pokud bychom si měli do svých autorských prací nechat mluvit nějaké ideology, tak to ať se na mne nikdo nezlobí, tam žádná svoboda v umění není. A teď se něco podobného chystá dokonce v Americe při předávání Oskarů. Domnívám se, že skutečně svobodomyslní američtí filmaři by se měli teď zamyslet a vymyslet nějaké "alternativní Oskary", které takovými pochybnými kvótami zatíženy nebudou.

Související články:

Proč jsem proti pronikání genderismu do dětské literatury

Na české pohádky nedám dopustit ani přes kritiku stoupenců tzv. korektností

Kontrolovat genderovou vyváženost literárních děl považuji za největší nesmysl současnosti

O razítko "genderově vyvážené" fakt nestojím

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 10.9.2020 8:01 | karma článku: 35,35 | přečteno: 911x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88