Představte si, že on ani neví, kdy byla bitva u Jerez de la Frontera!

V uplynulých dvou týdnech jsme mohli na ČT opět sledovat obě Žákovy studentské komedie. A v té "Škola základ života" jsme mohli zaslechnout něco, co by mohlo mít vztah i k problémům současné doby, tedy k uprchlické krizi.

Jistě si možná vybavíte scénu ze třídních schůzek, kdy maminka příjde orodovat za lepší známky pro svého syna jménem "Živný". Když příjde k profesorce dějepisu, tak ta si ji postěžuje:  "Představte si, že on ani neví, kdy byla bitva u Jerez de la Frontera!" (viz https://www.youtube.com/watch?v=V2tsbRPZQl4

Po pravdě řečeno milí diváci a zároveň čtenáři. Kolik z vás o této bitvě něco ví? Já jsem také o ní nic nevěděl. A tak jsem použil strýčka googla. Bitva u Jerez de la Frontera byla skutečná historická bitva, která se konala, pane studente Živný, roku 711 našeho letopočtu. Je to město na jihu Pyrenejského polostrova, asi padesát kilometrů severozápadně od Gibraltaru. A toho roku se tu utkala arabsko-berberská armáda, kterou vedl Tárik ibn Zijád s armádou germánských Vizigótů, kteří zde už od 6. století své království. Bohužel se stalo to, že muslimská arabsko-berberská armáda zvítězila a poté na několik dalších staletí ovládla většinu pyrenejského poloostrova (viz http://dejepis.jergym.cz/encyklopedie.php?page=enc_ukaz&zaznam=1294).

A tak si myslím, že musíme dnes zpětně panu Jaroslavu Žákovi poděkovat, že ve své polulární komedii připomenul tuto nám málo známou bitvu. Proč? Abychom si dnes uvědomili, že historie se může opět opakovat. Vidíme to například na současné tzv. uprchlické krizi. A tak bychom se z hisotrie a právě z této bitvy měli poučit, abychom zabránili jejimu opakování ve 21. století. A tentokrát s celoevropským významem.

Autor: Libor Čermák | pondělí 13.2.2017 11:28 | karma článku: 36,83 | přečteno: 5663x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88