Poslancům se už zase nelíbí jejich platy

V posledních dnech jsme se z médií dozvěděli, že pánům poslancům se nelíbí, že si v loňském roce, zřejmě asi nějakým omylem, odhlasovali snížení platů. Dokonce to prý snad byl i důvod nedávné vládní krize.

Prý ze svých mnohodesetitisícových platů nemají na běžné výdaje. Člověk se až ptá, co by asi takovíto lidé dělali, kdyby měli žít, tak jako většina obyvatel této země, tedy s platem maximálně do 20 tisíc Kč. A je snad také pouhá náhoda, že poslanci, kteří v tomto ohledu nejvíce křičí, jsou ze strany Věcí veřejných? (viz odkaz níže). Tedy strany, která ve svém předvolebním programu bojovala proti korupci a teď na ni vylézá jedna špína za druhou.

A tak se najednou hledají řešení, jak udělat to, aby si platy zas zvýšili. Udělat na to nějaký zákon? Či snad přílepek k zákonu? Co o to, že je zadlužení přes bilion korun. Přece nemůžou dopustit to, aby si nežili jako lordi.

Když se však nad tím vším zamýšlím, je vůbec vůči ostatním obyvatelům této země spravedlivé, aby si politici výši své měsíční mzdy určovali sami? Když se podíváme na spektrum profesí, tak jsou jedinou z mála výjimek. Všude jinde Vám výši mzdy určuje buď Váš nadřízený, a nebo to, jak jste ve své podnikatelské činnosti úspěšní.

Co ovšem v případě našich nejvyšších zastupitelských sborů? Napadá mne jedna možnost, jak udělat to, aby si poslanci a senátoři nemohli určovat výši svých platů sami od sebe. Když už máme dvě komory parlamentu, co kdyby si je alespoň například určovali křížem? To znamená O výši platů senátorů by rozhodovali poslanci a o výši platů poslanců by rozhodovali senátoři. I toto je zcela určitě způsob, na němž by se našla spousta chyb, ale zdá se mi to vůči ostatním lidem přeci jen o trochu víc spravedlivější, než to, jak je to teď.

 

Zdroj: http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/198105.aspx

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 26.5.2011 6:38 | karma článku: 25,44 | přečteno: 1996x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88