Pohádka o Šípkové Růžence ukrývá lékařská tajemství z dávnověku

Mnozí tzv. progresivisti by tuto pohádku zakázali kvůli gender. stereotypům. Ale já jako archeoastronautický badatel jsem v nich naopak objevil minimálně dvě lékařské metody, které se začaly aplikovat až posledních dvou staletích.

V poslední době sledujeme snahy tzv. moderních progresivistů o cenzorů literárních děl, například pohádek pro děti, protože se jim zdají být tzv. genderově nekorektní, sexistické či plné genderových stereotypů. Z tohoto důvodu například před rokem tuto a další pohádky zakázala svým žákům jedna škola v Barceloně (viz https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cervena-karkulka-sipkova-ruzenka-sexismus-barcelona-knihovna-zakaz.A190412_060823_zahranicni_bur). Já se však domnívám, že takovýto přístup není nic jiného než hlupáctví a věřím, že tato cenzorská móda brzy odpluje do ztracena.

Já se totiž naopak domnívám, že pohádky můžou být kromě kouzelných příběhů, kde dobro vítězí nad zlem, také užitečné z hlediska archeoastronautických záhad, neboť řada z nich se dochovala z nejstarších dob lidských dějin. Toto je příklad tzv. lidových pohádek, které se navíc nějak rozšířily po celém světě. 

A právě pohádka o Šípkové Růžence je podle mého názoru příkladem pohádky s těmito záhadami. Protože se v ní objevují hned dvě lékařské metody, které lidstvo objevilo až v moderní době. První je takzvaný pohádkový polibek, kdy princ políbí spící princeznu. Tento prvek známe z celé řady pohádek například o Sněhurce a tako o Šípkové Růžence. Já se domnívám, že na tomto pohádkovém prvku není nic sexistického, ale ve skutečnosti je to návod na dýchání z úst do úst, které se používá při resuscitaci. Podrobněji jsem se tímto jevem zabýval v článku "Tajemství pohádkového polibku".

Druhým medicinským prvkem v této pohádce bych se chtěl zabývat nyní. Jak vlastně Šípková Růženka do toho spánku upadla? Píchla se o vřeteno či přeslici. Jakmile se o to ostré píchla, tak usnula. Co to může být za jev, že hned potom, co se někdo o něco píchne, tak usne? Že by nějaká nemoc tímto píchnutím získaná? O tom si myslím, že by to upadnutí do bezvědomí nějakou dobu trvalo. Jenže tady došlo k usnutí hned jak k úrazu došlo. Ale pokud jste někdy čtenáři byli na operaci, nepřipomíná vám to celkovou anestezii? Takovou, jakou lékaři používají až v moderní době? Ale jak se to dostalo do tak staré pohádky?

Související články:

Proč jsem proti pronikání genderismu do dětské literatury

Co když pohádková mrtvá a živá voda jsou vzpomínkami na zapomenuté vědění?

Tajemství pohádkového polibku

Rubrika: archeoastronautika

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 7.8.2020 9:31 | karma článku: 23,41 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88