Podzim v lomech Na Americe

Lomy Na Americe patří k nejtajuplnějším místům v Českém krasu. A tak jsem o letošních podzimních prázdninách sem uspořádal výpravu svého turistického oddílu. A přitom nafotografoval tuto sérii fotografií.

Toto je lom Malá Amerika. Také se mu říká „lom Školka“

Výhled na „Lom Kanada“.

Lom Mexiko, nebo také trestanecký lom. Byli sem posíláni i političtí vězni, a to mezi roky 1949 -53. Tehdy zde museli pracovat za nelidských podmínek, a to i přesto, že byli vysláblí hladověním a fyzickými útrapami z vyšetřovací vazby.

Největší z lomů je Velká Amerika. Její rozměry jsou cca 750 x 150 metrů a hloubka je v rozmezí od 67 do 80 metrů. Na dně lomu se leskne jezírko, což mnoha dobrodruhům připomíná scenérie z divokého západu. I přesto, že vstup do lomu je zakázán, tak se občas najde mezi trampy či dobrodruhy nějaký ten odvážlivec a utáboří se zde. Takové táboření bohužel nemusí pokaždé dopadnou dobře, což je vidět i na mnoha křížcích a pomníčcích, jenž se tu nalézají.

Možná právě to byla právě řada neštěstí, která se zde přihodila, jež dala vzniknout legendě o Hagenovi, tajuplné postavě, jež vládne zdejším štolám. Vlastně šlo původně o německého vojáka, jenž se zde ukryl na konci 2. světové války před postupujícími spojenci. Nakonec se zde musel skrývat stále, z čehož vznikla legenda, že toto místo nikdy neopustil. Občas se prý objeví, okrádá spící turisty, zabijí je a podobně. I když původně byl naopak vnímán jako jakýsi ochránce trampů. Existuje však i mnoho dalších verzí této pověsti. Dochovalo se odtud mnoho různých dalších příběhů a povídaček, které se k tomuto místu váží. (viz Králičím údolím za trampským duchem Hagenem)

My jsme procházeli tyto lomy po žluté turistické značce vedoucí od Dubu sedmi bratří do Mořiny. Nejvtipnější bylo, že, jak jsme chodili od jednoho lomu ke druhému a jak jsem říkal jejich názvy, neustále se mne děti ptaly: „Tak, kdy už budeme konečně zase v té Evropě?“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 1.11.2013 5:32 | karma článku: 24,06 | přečteno: 1256x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88