Podivný astronomický jev při ukřižování Krista

Kdo zná biblické události spojené s velkopátečním ukřižováním Ježíše Krista, jistě je mu znám podivný jev, který tuto událost doprovázel. Zvláštní tříhodinová tma, která trvala tři hodiny.

Co je to za podivné medůzovité věci, které jsou zobrazeny na zobrazení ukřižování Krista ze 17. století v katedrále v Mtskhetě v Gruzii? Obdobný výjev se také nalézá i v kosovském klášteře ve Viskoki Decani. http://liborcermak.blog.idnes.cz/c/125465/Ptaci-nebo-letadla.htm

Ostatně zmiňují se o ní hned tři ze čtyř evangelií: Markovo, Matoušovo a Lukášovo viz výňatky:

Co to bylo za zvláštní tmu? Byl to astronomický jev, přírodní úkaz, či úplně něco jiného? Tímto problémem se zabýval i známý český spisovatel Ludvík Souček. V knížce „Nebeské detektivky, senzace a záhady“věnoval celou jednu kapitolu „…a hrobové se otevírali“ právě datování mučednické smrti Ježíše Krista a právě zmíněná událost popsaná v Bibli, se stala jedním z jeho vodítek. A ohledně zmíněného jevu spekuluje o dvou možných řešeních. Buď by mohlo jít o zatmění Slunce a nebo zakrytí oblohy mrakem prachu vyvolaným zemětřesením.

 

Já osobně nesouhlasím ani s jedním řešením. Zatmění Slunce to být nemohlo ze dvou důvodů. Jednak Velikonoční svátky či židovské svátky Pesach, se slaví vždy po prvním jarním úplňku. Ale k zatmění Slunce může dojít jedině, pokud je Měsíc v novu, tedy v opačné pozici než úplněk. Jedině tehdy se může na své pouti oblohou dostat přímo před Slunce a zakrýt ho. S tím úzce souvisí i druhý důvod. Úplný zákryt Slunce Měsícem při úplném zatmění Slunce, kdy se skutečně na nějakou dobu setmí trvá zpravidla nejdéle cca 7,5 minuty. Ale v žádném případě tři hodiny.

A druhá hypotéza, že Slunce zakryl oblak prachu ze zemětřesení? Přečteme znova Matoušovo evangelium, tak je tam skutečně zmínka o zemětřesení. Možná také, že s tím souvisí i ono roztržení chrámové opony, o kterém se zmiňují i ostatní. Ale ve všech třech evangeliích tato událost následuje až po oné tříhodinové tmě! Jenomže když přijde zemětřesení, tak se nejdřív zatřese země a teprve až následkem zřícení budov se zvedne prach do vzduchu. Nikoliv naopak. Kromě toho si také myslím, že  prach i z většího zemětřesení nedokáže způsobit takovou tmu, jaká je zde popisována.

 

Tak o co tedy šlo? Popravdě řečeno z výše uvedených důvodů mne už nenapadá jediné přirozené vysvětlení. A tak se ptám, zda z toho nevyplývá například to, že zde byl tento jev někým (ať už mu říkáme jakkoliv) způsoben uměle. Ostatně nebylo by to poprvé, kdy během zásadní životní události Ježíše Krista došlo k zvláštnímu jevu na obloze. Vždyť cosi, co označujeme jako „hvězda betlémská“ se objevilo i při Kristově narození ( viz můj článek Co by také mohla být betlémská hvězda?). I její původ je obestřen záhadou. Mají tedy obě podivné události spolu ještě nějakou další souvislost, než jen Ježíše Krista? 

 

Zdroje: Souček L.: Nebeské detektivky, senzace a záhady, Baronet, Praha, 1997

wikipedie

Bible – Nový zákon (Projekt Gutenberg)

 

 

Související články:

Co by také mohla být betlémská hvězda?

Ptáci nebo letadla?

Rubrika: archeoastronautika

 

 

 

 

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 21.4.2011 12:30 | karma článku: 26,11 | přečteno: 6200x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88