Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po skalních městech Maloskalska

Romantika, dobrodružství i historie. S tím vším se může každý setkat ve skalních městech Českého ráje. Dovoluji si vás pozvat na menší turistický okruh u Malé Skály, na kterém navštívíme dvě pískovcová skalní města a několik skalních hradů.

Malá Skála. Ty malebné skalní vyhlídky, které zde můžeme spatřit na vysokých pískovcových věžích, jistě upoutají pozornost nejednoho kolem projíždějícího. Z Prahy je celkem dobře dostupná. Jezdí sem autobus i vlak. A kdo by zde chtěl pobýt více dní, tak má možnost například v kempu na ostrově, kde jsem se svého času utábořil i já. A tak bych vás chtěl pozvat i na jeden z pěších okruhů, které jsem zde podnikl. Ale podotýkám, není pro lenochy, ale pro ty, co se jim jak turistika, tak poznávání stalo koníčkem.

A tak se vydávám z Malé Skály po modré turistické značce, směrem k Drábovně, k prvnímu skalnímu městu na této cestě. Nejprve sice stoupám do svahu, ale o to větší pohlazení přírodní divočinou to je, když přijdu na stejnojmenné rozcestí. Už zde jsou ke spatření první skaliska, z nichž jedno mne osobně svým tvarem připomíná hlavu mimozemšťana. A pak se vydávám ještě dál a dorazím k místu, kde ve středověku stával hrádek střežící starou obchodní stezku kolem Jizery. Z něj se zachovalo jen několik málo otvorů ve skále, svědčící o tom, že zde kdysi byly trámy.  Ovšem ani tento hrádek, není nejstarším zdejším osídlením. Jak dokazují četné archeologické nálezy,  hojně se zde žilo již od mladší doby kamenné. (Drábovna) A pro milovníky záhad a tajemných souvislostí ještě uvádím, že tato oblast se nalézá na jedné zajímavé linii, o které jsme psal v článku Máme linii svatého Michaela také v Čechách?

Když jsem si to vše prohlédl a vyfotografoval, mohl jsem pokračovat po červené turistické značce. A jak vycházím z lesa, již v dálce vidím svůj další cíl - skalní hrad Frýdštejn. Je to ten hrad, který propůjčil svojí kulisu ke známé pohádce Zdeňka Trošky „O princezně Jasněnce a létajícím ševci“.  Hrad samotný pochází ze 14. století. První zmínka o něm pochází z roku 1385, od kdy se zde vystřídalo mnoho majitelů. Mezi nimi byl například Jan z Vartenberka, Zikmund Smiřický ze Smiřic, Albrecht z Valdštejna, Rohanové, turnovský okrašlovací spolek a dnes je hrad v majetku obce. (zdroj: wikipedie). Pro milovníky podivuhodných geometrických vztahů mám i zde zajímavou věc.

Tento hrad stojí na stejném poledníku, jako hrad Valdštejn, zámek Humprecht u Sobotky a zámek Dětenice. A co jej ještě zajímavější, tato zmíněná místa se na této linii nalézají v rozmezí cca 10 km od sebe.

Protože mám ještě dostatek času, můžu se odtud vydat na další zajímavé místo, a to asi 2 km vzdálenou rozhlednu na Kopanině. Tu postavil Klub českých turistů a slavnostně otevřel v červnu 1894. Její poloha na rozhraní Českého ráje a Jizerských hor zaručuje zajímavé rozhledy, jako například Ještěd, Kozákov, Trosky, Frýdštejn nebo Bezděz (Kopanina - rozhledna )

Ale teď se musím vrátit zpět dolů do Malé Skály, a tak se vracím zpět přes Frýdštejn a odtud se vydávám po Vranovském hřebenu směrem na skalní hrad Vranov. Tato část trasy je myslím velice hezká, ale také o něco náročnější.

Občas se jde i po skalních schodištích. Cestu lemují skaliska, pod kterými se občas objeví i typická podkrkonošská chalupa. Po cca dvou kilometrech od Frýštejnu dojdeme ke kýženému cíli. Skalní hrad Vranov byl založen Heníkem z Valdštejna kolem roku 1425. Je zajímavý hlavně tím, že je postaven na 25 metru širokém skalním hřebenu, ale svojí délkou  - 400 metrů, je považován za nejdelší a za nejkomplikovanější skalní hrad v České republice. V roce 1802 byl hrad prodán textilnímu podnikateli Františku Zachariášovi Römischovi a ten tu nechal zbudovat památník všem bohům, který nazval Panteon. Jednou z kamenných postav, které se zde nalézají je například keltský pěvec Ossian.

A když už jsme na hradě, který se jmenuje „Vranov“, mám tu poslední dnešní geometrickou zajímavost. Stejně totiž jako Vranov, tak v okolí se nalézá několik míst, jejichž název je odvozen od ptáků. Tak například to jsou „Čížkovice“ u Jablonce nad Nisou, dále „Sovenice“ u Mnichova Hradiště, Krkavčí skála u Semil nebo vrch Sokolka ve skalním městě Mužský – Příhrazy. Pokud si tato místa zakreslíme na mapu, zjistíme, že společně vytvoří velký obdélník o straně cca 10 x 20 km. A aby tomu nebylo málo, tak zhruba v polovině vzdálenosti „Čížkovice“ – „Sovenice“ se poblíž Sychrova nalézá obec „Husa“. Tento bod má svojí obdobu i u jižní spojnice Sokolka – Krkavčí skála, kde mu odpovídá rybník Bažantník u Sedmihorek.

A náš hrad Vranov se v tomto ley lines obrazci nalézá na úhlopříčce mezi Čížkovicemi a Sokolkou. Zde Zde navíc přikládám odkaz na tento obrazec, který jsem znázornil googlemapě leylines obrazců.

A poslední má dnešní zastávkou bude nedaleká skalní výhlídka „Pod Panteonem“. Ta vyhlídka, kterou můžeme pozorovat přímo nad sebou, když Malou Skálou projíždíme autem. I když cesta na ní není zrovna pro slabé nervy, je z ní nádherný výhled. A to jak na Jizeru, tak na protější Suché skály

.

A závěrem bych se chtěl rozloučit

jednou zdejší pověstí: Před dávnými časy navštívil Malou Skálu čert. Vystoupil na temeno vranovského bradla a zapřemýšlel, jakou čertovinou by mohl zdejším obyvatelům uškodit. A tak ho napadlo, že vezme velký balvan a zatarasí s nim Jizeru. Voda se vzedme a lidi se tak utopí. A tak se vydal do skal pro kámen. Když se s ním však vracel, potkala ho stará zbožná

stařena. Nejdřív se pokřižovala a  pak začala čerta zaklínat. Čert na to hned zakřičel bolestí, kámen upustil a propadl se domů do pekel.  Ale jeho břemeno, skála Sutka, ta už zde ve Vranovském údolí zůstala.

  Zdroje: http://www.hrady.cz/?OID=327Související rubrika s podobnými články: výlety a tramping

Autor: Libor Čermák | pátek 2.7.2010 14:01 | karma článku: 15,69 | přečteno: 2160x
  • Další články autora

Libor Čermák

Prezidentský kandidát: "Chci spojovat lidi." Já: "Děkuji od vás nechci"

S blížící se prezidentskou volbou se objevují kandidáti, kteří o sobě tvrdí, že chtějí lidi spojovat. Je to sice hezké, ale v současném politickém systému nereálné. V systému založeném na politických ideologiích tohle nejde.

9.8.2022 v 7:13 | Karma: 31,13 | Přečteno: 1098x | Politika

Libor Čermák

Propagace LGBT do pohádek nepatří

To snad není pravda. Norský remake slavné české pohádky "Tři oříšky pro Popelku" obsahuje scénu s líbáním dvou mužů. Ať se na mne nikdo nezlobí, ale něco takového do pohádek v žádném případě nepatří.

4.12.2021 v 7:36 | Karma: 38,41 | Přečteno: 1149x | Společnost

Libor Čermák

Pravda? Ta je jen někde tam venku

Určitě jste si všimli, jak mnoho rádoby tzv. "uvědomělých" aktivistů šermuje s pojmem pravda. Jenže já tvrdím, že žádná univerzální pravda neexistuje a že každý máme jen tu pravdu svou.

4.11.2021 v 8:01 | Karma: 28,38 | Přečteno: 624x | Společnost

Libor Čermák

Pěší výlet po válečných památkách Benešovska

V sobotu 12. září 2021 jsem podnikl jeden z dalších svých pěších výletů. Moje cesta tentokrát vedla z Olbramovic do Bystřice u Benešova a na této cestě jsem potkal mnoho zajímavých míst.

7.10.2021 v 10:00 | Karma: 18,44 | Přečteno: 433x | Cestování

Libor Čermák

LGBT aktivisti do škol v žádném případě nepatří

S blížící se návštěvou Viktora Orbána v Praze se oživují i některá nařízení jeho vlády, která se nelíbí tzv. aktivistům. S jeho zákazem předvádění se LGBT aktivistů na školách však naprosto souhlasím.

28.9.2021 v 11:30 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1023x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám