Papež ve znamení dvou třináctek

"Habemus Papam" - "Máme papeže". Stalo se ve středu 13. března 2013. Novým zástupcem Ježíše Krista se stal argentinský kardinál a jezuita Jorge Mario Bergoglio. Přijal pak papežské jméno František.

wikipedie

Když se zamyslím nad osobností nového papeže, popravdě řečeno, nic moc o něm nevím. Je to pro mne neznámá osobnost. Ale to byl pro mne jeho předchůdce v době svého zvolení také. Překvapením pro mne bylo i to, že konkláve vybralo staršího papeže. Když si však pročítám informace o něm, tak je mi na něm cosi sympatického. V první řadě to, že jako kardinál, se často vyslovoval pro solidaritu s chudými a odmítal bydlet v přepychové arcibiskupské rezidenci a místo toho dál bydlel v menším bytě na okraji Buenos Aires. Myslím si, že tento sociální aspekt by mohl být sympatický i jiným lidem (zdroj: http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=773994) .

A pak je tu ještě něco. Sympatické je mi na něm i to, že je jezuita. Mimochodem v tomto ohledu je to vůbec první papež. Hlavní náplní jezuitského řádu je činnost misijní a hlavně vzdělávací a vědecká. A tak jsem si v souvislosti se zvolením nového papeže, původem z Argentiny, nemohl nevšimnout ještě jedné souvislosti. Jezuitským knězem je totiž i současný ředitel vatikánské observatoře José Gabriel Funes. O něm je známé, že má kladný vztah k otázce mimozemského života a mimozemských civilizací! A schválně hádejte, odkud tento významný vatikánský činitel pochází. Stejně jako nový papež, tak i současný ředitel vatikánské observatoře je původem z Argentiny! Budou mít tedy k sobě blízko? A obdobně vůči této vesmírné tématice například smýšlí i další představitel vatikánské observatoře, a též jezuita dr. Guy Consolmagno (více podrobností v mém článku Křesťanství a mimozemské civilizace, jde to k sobě?). To vše ve mne budí naději, že by to třeba mohl být právě nový papež František, kdo by mohl dát církvi takový impuls, který by mohl posunout křesťanství v otázce pohledu na mimozemský život zas o něco kupředu.

A samozřejmě nejen tuto otázku, ale mnoho dalších věcí, které jsou v současné době pro církev snad ještě více důležitější. Proto přejme novému papeži hodně zdraví a sílu zvládat nový úřad.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 14.3.2013 6:49 | karma článku: 21,10 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88