Papež František navštívil buddhistický chrám

Při nedávné návštěvě Papeže Františka Srí Lanky se stalo něco, z čeho by si měli poučit všichni náboženští fundamentalisté bez rozdílu přesvědčení. Papež tam navštívil buddhistický chrám.

Místní buddhističtí mniši v Kolombu mu zcela výjimečně otevřeli chrám s hrobkou a ostatky svých významných předchůdců. Ta se zpravidla otevírá jen jednou za rok kvůli zdejší poutní slavnosti, ale pro papeže Františka byla udělena výjimka. Ten tam naslouchal zpěvům a motlitbám zdejších mnichů.

Osobně si myslím, že zvláště v dnešní době má tento akt i další zvláštní význam. Jasně to ukazuje, že křesťanství a buddhismus můžou spolu žít naprosto v souladu bez jakékoliv nenávisti k druhé víře. Zvláště by si to z toho měli vzít příklad všichni ti fundamentalističtí vyznavači takových náboženství, kteří si myslí, že nad jejich víru není a na věřící jiných náboženství (kterým hanlivě říkají „nevěřící“), se dívají skrz prsty.

Kéž by se o podobné akty soužití náboženství snažili i ti rozumní představitelé jiných náboženstvích. Jsem přesvědčen, že jen právě ta náboženství, která takovéto a podobné akty mezináboženského dialogu a souladu dokážou, lze nazývat skutečnými náboženstvími míru.

 

Zdroj: http://www.blesk.cz/clanek/live-zpravy/296429/papez-frantisek-dal-sri-lance-prvniho-katolickeho-svateho.html

 

Související články:

Papež ve znamení dvou třináctek

Hodí se muslimové do multikulti světa?

Byli by dnešní představitelé Vatikánu oběťmi inkvizice?

Je třeba hledat spojnice mezi náboženskými směry

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 20.1.2015 7:37 | karma článku: 17,31 | přečteno: 548x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88