Omluvte se za slova o Zemanovi jako velezrádci!

Můj název dnešního článku je parafráze na nedávnou výzvu na omluvu o slovech o Václavu Havlovi jako vlastizrádci. Já totiž tvrdím, že tím, čím byl Havel pro českou demokracii v 90. letech, tím je Miloš Zeman pro ni dnes.

Václav Havel měl nepochybně zásluhu na tom, že od 90. let tu máme svobodu slova a demokracii. Možná sice, že někteří to za svobodu považovat nebudou. Ale rozhodně to byl lepší stav svobody a demokracie, než jaký byl u nás v osmdesátých letech a před tím. A to mu zkrátka a dobře upřít nelze.

A jsem rád, že i dnes, sedm let, po smrti Václava Havla máme na pražském hradě politika, který možná ještě více prosazuje demokratické hodnoty než Václav Havel. Když jsem stál 17. listopadu 2015 na pražském Albertově a poslouchal kritická slova Miloše Zemana o vnucování jednoho jediného správného názoru, o jakých si hodnotových vůdcích, o jakýchsi vůdcích veřejného mínění, a dokonce i o jakýchsi tvůrcích veřejného mínění (viz https://www.youtube.com/watch?v=RUHSi2tpfKc), musím říci, ač se mnou pražská kavárna nebude souhlasit, že to tak je.

Tento projev by si měli pořád dokolečka přehrávat všichni ti, co sice o sobě tvrdí, že jsou demokraté, ale přitom by náš národ chtěli indoktrinovat nejrůznějšími kvazihodnotami, jako jsou multikulturalismus, genderismus a politická korektnost. A právě z těchto pochybných kruhů vzešla v posledních dnech petice, která se jmenuje "Poslanci a senátoři, zastavte Miloše Zemana!" (viz http://forum24.cz/tisice-lidi-proti-zemanovi-petici-zakondarcum-podepsal-i-koller-sverak-nebo-geislerova/) A to jen za to, že někde řekl svoje názory a svoje myšlenky, jak to v každé správné demokracii přece má chodit.

Jsem proto toho názoru, že všichni ti, co tuto petici podepsali, by se měli omluvit nejen Miloši Zemanovi jako takovému, ale celému českému národu a všem, kdo zde vyznávají hodnoty demokracie a svobody názorů. Miloš Zeman totiž dnes bojuje za zachování demokracie a svobody názoru víc než jakýkoliv jiný současný český politik.

Související články:

Kdo že je jedinou výspou demokracie? Že by jen ta liberální?

Ne, abys to někde říkal, co si doma povídáme. Mohli by nás za to zavřít!

Jak by měla, či spíš, jak by neměla vypadat ideální morální autorita?

Má být Senát pojistkou anebo gilotinou demokracie, pane Štětino?

Autor: Libor Čermák | sobota 22.12.2018 17:13 | karma článku: 47,24 | přečteno: 7802x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88