Nový úsvit hledání mimozemských civilizací

Vedle planety Pluto se zájem astronomů v posledních dnech vydává ještě o dost dál do vesmíru. Opět totiž značně vzrostly šance na objevení mimozemských civilizací

Tento týden totiž na tiskové konferenci v Londýně oznámili teoretický fyzik Stephen Hawking a podnikatel Jurij Miller, že chtějí investovat 100 milionů dolarů do nového projektu Breaktrough. Ten by se měl týkat sledování oblohy pomocí dvou největších radioteleskopů na světě (Green Bank Telescope v Západní Virginii a Parker Teleskope v Novém Jižním Walesu v Austrálii). Projekt by měl být zahájen v lednu 2016 a měl by sledovat 10krát větší množství hvězd a pětkrát více spekter, než dosud. A dokonce výkon tohoto projektu by měl být až takový, že za pouhý jeden den pozorování se získá víc informací, než se dosud získalo za celý jeden rok. Takto by měl projekt pracovat deset let. Už se těším, zda se něco najde.

Ale na jaké hvězdy se také podívat? Myslím si, že by se takovéto a podobné projekty měly zaměřit i na hvězdy, kde už byla potvrzena přítomnost kamenné planety v zóně života hvězdy. Kdo čte moje blogy, ví že takovýchto planet již byla objevena celá řada. V článku „Kde by byl ve vesmíru možný život?“, jsem jich popsal celkem dvacet takovýchto již objevených planet. Další tři planety v dalším článku „Objev každé nové obyvatelné planety mne vždy potěší“. A tento týden dokonce NASA ohlásila objev planety Zemi nejpodobnější.

Vědci tento objev ohlásili na tiskové konferenci 23. července 2015. Jedná se o planetu, která je pouze 1,6krát větší než naše Země, a tak ve velice pravděpodobné, že má také kamenný povrch. Svojí centrální hvězdu Kepler - 452, která je zhruba stejně teplá a vydává o něco více záření než naše Slunce, oběhne za 385 dní (tedy jen o malinko déle Země). Jedinou nevýhodou je, že hvězda je od nás 1400 tisíc světelných let daleko v souhvězdí Labutě. Ale jinak si myslím, že by na ní mohly být podmínky obdobné, jako tady na Zemi. Je tam však ještě jeden rozdíl. Hvězda a tím pádem i planeta Kepler – 452b je o 1,5 miliardy let starší. Mohla by snad proto na ní být i podstatně starší civilizace?

To už jsou samozřejmě jen čiré spekulace. Ale nalezení možného života je zase o něco blíž. Už se těším, až se tak stane.

Zdroje: http://www.projektzare.cz/5402/aktualne , http://www.astro.cz/clanky/vzdaleny-vesmir/nove-patrani-po-mimozemskych-civilizacich.html?utm_source=news&utm_medium=rss&utm_campaign=clanky , http://www.exoplanety.cz/2015/07/23/nasa-predstavila-obyvatelnou-exoplanetu-kepler-452-b-u-hvezdy-podobne-slunci , http://www.novinky.cz/veda-skoly/375813-zeme-2-0-nasa-objevila-planetu-nejpodobnejsi-te-nasi.html , https://en.wikipedia.org/wiki/Kepler-452

Související články:

Autor: Libor Čermák | pátek 24.7.2015 9:13 | karma článku: 17,65 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88