Nenechme aláhisty mluvit do podoby našeho písma!

V posledních se dnech rozvířila diskuze o údajné podobnosti nápisu z podrážky bot se slovem "Aláh" napsaném v arabském rozsypaném čaji. V tomto sporu jsem jednoznačně na straně amerického výrobce Nike.  

Zase je něco urazilo! Teď je to pro změnu nápis na podrážce sportovních bot ze série Air Max 270. Viz https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/muslim-allah-nike-boty-znacka-petice-kritika.A190131_110722_eko-zahranicni_mato). Prý, když se tento nápis otočí, tak jeho část připomíná nápis "Aláh" napsaný v arabském rozsypaném čaji nebo jak se to jejich klikyhákové písmo vlastně jmenuje. Pro mne je to ale jen jedno z množství cizích druhů písma, jakých se po světě používá stovky (viz http://www.omniglot.com/writing/index.htm).

Protože umím číst latinku, jsem přesvědčen, že tento nápis byl autory bot jednoznačně myšlen jako "Air Max." A ti, co tam hledají něco jiného, tak zkrátka musí pochopit pravý význam nápisu a nehledat tam nějaké souvislosti s něčím jiným. Představme si, že by autoři změnili design tohoto nápisu, aby se aláhisti necítili uražení. Místo nich se teď ozvou zas třeba Číňani, že jim to připomíná něco v jejich písmu, po čem zas oni nechtějí šlapat. Pak zase obyvatelé Velikonočního ostrova, že jim nápis připomíná něco napsaného v jejich písmu rongorongo. A takhle by to bylo pořád dokolečka. 

Možná se mnou mnozí stoupenci multikulturalismu nebudou souhlasit, ale mne by takovýto kolotoč připadal velmi absurdní. Pamatujete například na legendárního sportovního komentátora Karola Poláka? Jak jednou vyprávěl příhodu, která se mu stala při závodech, kterých se účastnil německý závodník Manfred Kokot? (viz https://www.mojevideo.sk/video/19907/karol_polak_to_riadne_rozbalil.html). Čechoslováci také přeci nepožadovali na tomto sportovci, aby se přejmenoval proto, že jeho příjmení v jejich jazycích cosi připomíná. A stejně by to mělo být i s nápisem "Air Max" na podrážce sportovních bot od firmy Nike.

Související články:

I zakázané boty s okovy by mohly být užitečné!

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 7.2.2019 8:23 | karma článku: 40,65 | přečteno: 2372x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88