Nemilý zážitek při nákupu pražského trdelníku

Po roce jsem se zas vydal na Staroměstské náměstí na rozsvícení vánočního stromečku. Také jsem chtěl ochutnat speciality zdejších trhovců. Ovšem, jaké bylo nepříjemné překvapení, když jsem si chtěl koupit obyčejný trdelník?
Ilustrační foto

Jako to dělám každý rok, tak i letos jsem se vydal do Prahy na procházku, abych nasákl předvánoční atmosférou. Nejprve jsem se vydal do Galerie Smečky, kde sem navštívil výstavu výtvarníka Zdeňka Buriana. Poté jsem navštívil výstavu betlémů ve františkánském klášteře na Jungmannově náměstí. Pak moje kroky zamířily do betlémské kaple na vánoční výstavu. A na závěr jsem se vydal na Staroměstské náměstí, kde se v 17.30 rozsvěcel vánoční stromek.

Byl jsem tam však o dost dříve, a to proto, abych ochutnal nějaké speciality zdejších trhovců. Ochutnal jsem tak špíž v bagetě, svařené víno a trdelník. Ale to byste nevěřili, jaké dobrodružství mne čekalo právě při nákupu trdelníku. Šel jsem k jednomu stánku, kde jsem viděl, že trdelníky prodávají. A nabízejí je dokonce s nutelou. A tak jsem se rozhodl, že si jeden koupím. No jo, ale prodavačka mi řekla, že tu nutelu mi k tomu jen přidají a já si ji tam budu muset nějak namazat sám. 

Tak to tedy ne! Rozhodl jsem se. Když nabízejí trdelník s nutelou a já si ho chci od nich koupit, přál bych si, aby to byl kompletní výrobek, a nikoliv jen polotovar. Poděkoval jsem a odešel jsem hledat jiný stánek. Zkusím například sousední Malé náměstí. Jenže tam mne k mému zděšení čekalo totéž! A tak jsem se začal rozhlížet po těch stovkách a tisících lidech, co navštívili zdejší trhy a přemýšlel, kolik z nich si asi do Prahy vozí potřeby k mazání nutely do trdelníku. A navíc, co takové neúplné "službě" asi říkají cizinci?

Teprve až v třetím stánku, a to přímo na ploše Staroměstského náměstí, dělali prodavači trdelníku s nutelou i takovou službu, jakou bych si představoval a tou nutelou vám ho poctivě namazali. Ale nad těmi předchozími stánky s trdelníkem jsem jen kroutil hlavou. A zjistil jsem, že pražské vánoční trhy mají ještě hodně co vylepšovat.

Autor: Libor Čermák | neděle 1.12.2019 8:56 | karma článku: 30,35 | přečteno: 1852x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88