Někdo z Evropské unie budovat vztahy s Čínou může a jiný ne?

S otevřenou pusou vždy zírám na to, když nějaký politik, který není na svém místě, jako současný pražský pirátský primátor, se snaží poničit obchodní vztahy s takovými zeměmi, se kterými bychom měli hospodářsky spolupracovat.

Čína je jeden z nejbohatších států světa, tak podle názoru bychom s ní měli přeci jen nějak hospodářsky spolupracovat. Ví to mnoho evropských lídrů. Například německá kancléřka Merkelová tam nedávno byla už celkem po dvanácté. A své o tom vědí i Francouzi či Angličané. A co Češi? Ti jako nic?  Pokud nechceme na věky zůstat hospodářsky hluboko pod Německem, tak nám nic jiného než hledat další obchodní partnery, nezbyde. Dobrou práci v tom například udělal náš současný pan prezident, který v Číně domluvil celou řadu zajímavých obchodních smluv.

O to víc mám vztek na takové politiky, kteří takovéto hospodářské spolupráce kazí. Například se pak začnou vymlouvat na porušování občanských práv v Číně. Pokud ale slyším, že nějaký evropský politik kritizuje stav občanských práv v Číně, tak se vždycky ptám, zda to není pouze pokrytectví. Pokud někde jsou souzeni a zavíráni do vězení lidi nikoliv za to, že někomu zdravotně či ekonomicky ublíží, ale za to že někde řeknou svůj vlastní názor nebo za to, že s jiným názorem nesouhlasí, je to samozřejmě vždy špatné. Ale skutečně jsou občanská práva v Evropě na takové úrovni, abychom zas my mohli kritizovat občanská práva v jiných dalekých zemích? Skutečně se tady v EU nikomu nemůže nic stát za to, že někde řekne či napíše jen svůj vlastní názor?

Domnívám se, že na takové úrovni stav lidských práv v celé řadě evropských států už není. I tady máme v tomto směru celou řadu kostlivců ve skříních. A to nejen ve skříních, ale dokonce i mimo ně. Vzpomeňme si například na takovou politickou korektnost. Skutečně se v žádném evropském státě nemůže nikomu nic stát za to, když řekne svůj pikantní názor na taková témata, kterých se právě výše zmíněná politická korektnost zastává?

Takže já říkám, že dokud v Evropě nepošleme takové jevy jako je trestání lidí za jejich osobní názory ke všem čertům, nemáme ani žádné morální právo kritizovat občanská práva v jiných oblastech světa! To může nastat teprve, až si zameteme před vlastním prahem.

Související články:

Mají piráti patent na rozum v tom, kdo může pracovat s dětmi a kdo ne?

Přívrženci politické korektnosti by si neměli jen pro sebe přivlastňovat významná výročí!

Nemám rád, když mi někdo vnucuje nějakou politickou ideologii!

Pražskokavárenský prezident by Česko rozděloval mnohem víc než Zeman

Reformujme školství i zrušením indoktrinace dětí politickými ideologiemi!

Autor: Libor Čermák | sobota 7.9.2019 15:35 | karma článku: 39,00 | přečteno: 1190x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88