Navrhuji zavedení maximální mzdy

Vzpomínáte ještě na to, jak ministr práce Drábek nebo ministr školství Dobeš rozdávali předním úředníkům svých ministerstev tučné milionové prémie? A také si myslíte, že v době šetření to je něco, co by nemělo být v pořádku? A našlo by se jistě i víc podobných případů.

Nevím, jak vy, ale já se osobně domnívám, že v době, kdy se bojuje se zadlužováním naší země, jsou podobné mzdové excesy něčím naprosto nepřijatelným. Jestliže se mají uskromnit všichni běžní občané naší země, tak pro ty nahoře to snad platit nemá? Nesmíme zapomínat na to, že i ty peníze, které jdou na tyto tučné odměny oněm vyvoleným osobám, jsou ve skutečnosti peníze ze státního rozpočtu, tedy peníze nás daňových poplatníků.

A pokud má náš stát bojovat se zadlužováním takovým způsobem, že se máme uskromňovat, tak ať se tak zkrátka děje plošně na všech stupních, včetně tam nahoře, nejvyšší státní úředníky a politiky nevyjímaje. Ti to přeci vymysleli, tak by měli jít pěkně všem příkladem!

Proto navrhuji, aby se vytvořil zákon, který by pro měsíční platy ve státní sféře stanovil pro jednotlivce maximální možnou hranici, a to včetně prémií. Domnívám se, že jako strop by se mohla určit například taková hranice platu, jakou pobírá prezident republiky, jako nejvyšší ústavní činitel. A tak to je podle mého názoru dostatečné ohodnocení i pro ty nejschopnější. A nebo něco v tomto smyslu: „viz tento článek na novinky.cz “. Víc prémií zkrátka ani ťuk. 

To nepíšu proto, že bych chtěl někomu něco závidět. To píšu proto, že mne štve, že se nesmyslně vyhazují peníze z okna a cpou se tak i lidem, kteří na rozdíl od jiných nemají ani žádné existenční problémy. Určitě by tento zákon ušetřil daňovým poplatníkům tolik potřebné státní peníze, které by se mohly použít na něco užitečnějšího. A pokud se někomu jeho platové ohodnocení líbit nebude, tak může jít přeci pracovat někam třeba do soukromé sféry, kde by samozřejmě výše mzdy nijak limitována nebyla.

 

 

Související články:

Poslancům se už zase nelíbí jejich platy

Rubrika Politika a společnost

 

Autor: Libor Čermák | středa 28.3.2012 6:34 | karma článku: 28,02 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88