Návrh na zavedení nového školního předmětu

Jak tak ve 21. století sleduji lidi, napadlo mne že by nebylo od věci navrhnout školám, aby pro děti zavedly jeden nový předmět, kterým by se  zabilo jednou ránou hned několik much. Ten předmět by se jmenoval „dopravně sportovní výchova“ a vychovával by děti hned v několika směrech.

Za prvé. Na našich silnicích jsme kolikrát svědky špatného až arogantního chování nejrůznějších řidičů. A kdo ví, zda vůbec tito řidiči pořádně znají dopravní předpisy. Jedním z poslání tohoto předmětu by tak bylo co nejvíc vštěpovat dopravní předpisy dětem už od školního věku.

 

Za druhé. V poslední době se na základních školách hodně diskutuje o zavedení povinné třetí hodiny tělesné výchovy týdně. To proto, že mnohé děti nejsou zvyklé se hýbat. Místo toho, aby běhaly s kamarády venku, tak vysedávají u televizorů, počítačů a jiných debilizátorů. A pak křehnou a přibývají na váze. Aby se však pro ně sportování stalo nějak zajímavé, měly by být nějak zajímavé i její školní hodiny. A tak se domnívám, že by to mohla být právě  „dopravně sportovní výchova“, která by tento problém mohla zajímavě vyřešit.

Za třetí. Předpokládám, že většina osnov „dopravně sportovní výchovy“ by se odehrávala především na kole. Jízdní kolo je dopravní a sportovní prostředek, který je dostupný a vlastní ho většina dětí. Kdo ne, není problém si ho někde půjčit. Děti by tak získávaly k jízdnímu kolu větší vztah, což by si s sebou mohly nést až do dospělosti.

 

Za čtvrté. Ačkoliv si myslím, že jízdní kolo by bylo v tomto předmětu stěžejní, jsem toho názoru, že by se v rámci tohoto předmětu měly děti seznamovat i s jinými obdobnými dopravními a sportovními prostředky a sporty. Například inlinebruslení, běžky, turistika vodáctví, atp.. Každý z těchto sportů má své kouzlo, ale také bezpečnostní pravidla, která by měl znát každý.

 

Když budou mít děti možnost toto všechno poznat, a to pokud možno hravým způsobem a také metodami moderní zážitkové pedagogiky, jsem přesvědčen, že by je to mohlo ovlivnit na celý život. Nejen, že získají lepší osobní vztah k pohybu na čerstvém vzduchu. Ale společně s tím se například seznámí s pravidly silničního provozu. A také poznají, že kromě aut a motocyklů se v dopravním provozu vyskytují i jiní účastníci. A snad by se tak jednou z nich mohly stát i víc ohleduplnější řidiči, než takoví, kteří jezdí dnes.  

 

Související články:

Proč jsem jako dítě neměl rád tělocvik, ale pohyb ano

Návrh na zavedení nové dopravní značky

Mají se děti do skauta přijímat na základě víry či nevíry v Boha?

Dalších nejméně 100 let klasických letních táborů.

cyklofotoblog (fotomatiné)

inline bruslení

Autor: Libor Čermák | úterý 21.5.2013 13:11 | karma článku: 11,52 | přečteno: 657x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88