Návrh na zavedení nové dopravní značky

Jak se tak jako turista pohybuji po České republice, mám pocit, že na našich silnicích by byla potřeba jedna nová dopravní značka. A tento nápad bych se zde pokusil předat veřejnosti.

návrh dopravní značky "pozor turisti"

Kdo zná dopravní značení, jistě mi dá za pravdu, že existuje mnoho tzv. „výstražných dopravních značek“ (v červeném trojúhelníku), upozorňující na možný střet s něčím, co by mohl řidiče v daném úseku potkat. Namátkou uvedu značky: „Pozor děti“, „pozor zvířata“, „pozor cyklisté“, a tak podobně. A do této řady dopravních značek, upozorňujících na bezpečnost nejen řidičů, ale i dalších účastníků silničního provozu, patří i tento můj nápad.

Protože jsem vášnivý turista, (což většina mých čtenářů díky mé rubrice „výlety a tramping“ ví), tak se zpravidla pohybuji po turistických značkách. Jenomže čas od času se stane, že mne turistické značení zavede i na silnici a pak nějakou dobu po ní vede. Pro mne je to vždy nemilé překvapení, když místo klidné přírody musím jít tam, kde jezdí auta. A domnívám se, že pro řidiče aut také, když najednou spatří chodce. Už je kolikrát v duchu slyším, jak v autě láteří: „Co tady ty lidi k sakru zas dělají?“ Turistické značení je malé, a tak je možné, že řidiči si kolikrát ani nemusí všimnout, že tudy zrovna vede i značená turistická cesta.

Zrovna nedávno mne turistické značení dovedlo na jednu silnici. Bylo to někde v okolí Berouna a já jsem asi kilometr musel jít podél aut, která tu rozhodně nejezdila nijak opatrně. Dokonce jsem tu potkal i nejméně deset tzv. „sebevrahů“ či „dobrovolných dárců orgánů“, jak říkám šílencům, kteří si to hasí neměřitelnou rychlostí na motorkách. Dokonce jsem tu narazil i na pomníček po smrtelné nehodě nějaké motorkářky.

Proto mne napadlo, že když existují dopravní značky, upozorňující například na zvířata, na cyklisty, tak by mohly existovat dopravní značky upozorňující na turistickou cestu. (Viz můj grafický nápad značky.) Vždyť by to bylo pro bezpečnost jak chodců, tak řidičů. Tato značka by nikoho neomezovla, jen by to bylo upozornění, které by jistě mohlo předejít i možným smrtelným úrazům chodců.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 19.9.2012 6:06 | karma článku: 27,97 | přečteno: 2608x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88