Naší zemi jsem nikdy nevnímal jako východoevropskou

S rusofilními náladami některých našich lidí se ptám: chtěli by snad tito jedinci, abychom opět namísto západu geopoliticky spadali pod východní Evropu? 

V souvislosti s touto otázkou bych chtěl říci, že jsem nikdy naší zemi nevnímal jako východoevropskou. A to dokonce ani před listopadem 89! Důvod? V době sametové revoluce mi bylo cca jedenáct let a před tímto věkem řeší člověk trochu jiné starosti než politiku. Já jsem se tenkrát místo toho například ve své mysli proháněl někde po divokém západě, někde mezi Vinnetouem a Old Shatterhandem. Tak jako asi většina mých vrstevníků té doby. Ale i tak se domnívám, že i tento výběr svých klukovských hrdinů a vzorů předurčil to, s jakou geopolitickou částí světa jsem se později identifikoval. Tedy s tím západním světem a nikoliv s tím východním.

A pak přišla sametová revoluce, mimochodem první událost, když jsem se ještě jako kluk, a to pod vlivem událostí, začal o politiku blíže zajímat. A s touto historickou událostí také přišel i ten takzvaný návrat do Evropy. Tím byl osud mojí možné geopolitické orientace na východ zpečetěn, protože od té doby jsem naší zemi vnímal už jen jako součást západního světa. Toho, pod který patří USA, Kanada, Austrálie a celá západní Evropa. A po listopadu 89 i my a okolní státy.

Západní svět se tehdy stal pro nás vzorem ekonomické, technologické a demokratické a mentální vyspělosti. Přesně ty hodnoty, které jsme si představovali a snad pořád ještě představujeme i s naší Českou republikou. Stal jsem se tehdy zkrátka a dobře západním člověkem. Tedy obyvatelem té části světa, kam české země (vyjma čtyřiceti let komunistické diktatury) historicky vždy patřili.

 A tak říkám, neexistuje jediný reálný důvod, proč by naše Česká republika měla opět tíhnout k východní Evropě. Navíc tamější národy v poslední době žijí úplně jinak, než podle těch hodnot, které se staly i našimi vzory.

 A tak se nikdy nemůžu udržet, když se náhodu stane a někdo naši zem omylem označí za součást východní Evropy. Já jsem se totiž  jako východoevropan necítil nikdy. A doufám, že už to tak zůstane.

 

Související články:

Jak pak je to s tím českým slovanstvím milí rusofilové?

Může Rusko předběhnout Spojené státy?

Jsme západní země. Chovejme se tak!

Patří Češi na západ či na Východ? Ptejte se lidí.

A v rubrice: Západ versus Rusko

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 9.5.2014 8:39 | karma článku: 24,22 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88