Naše beltainy spolupořádají i děti

Proč by akce pro děti měli pořádat jen dospělí? Například já, jako vedoucí turistického oddílu, umožňuji i dětem, aby se podílely na spolupořádání našich tradičních beltainových ohňů, které pořádáme na konci dubna.

Beltainy jsou tradiční akce našeho oddílu pro děti z našich kroužků. Pálení čarodějnic, ty pořádá kde kdo. Ale připomenout dětem onu přírodní slavnost starých Keltů, ze které vzešly i ty čarodějnice, tím je náš oddíl v celém našem okolí originální. Škoda jen, že nikdy se nenajde tolik vedoucích, kolik by bylo třeba. Proto jsem tento handicap vyřešil zajímavým způsobem. K organizaci jsem si přizval i děti z našeho oddílu. A ti se tak podílí jak na přípravě, tak na samotném průběhu akce.

Na naších oddílových schůzkách tak společně připravíme například dříví na oheň. Členové našeho oddílu ho zpravidla nařežou.

Také připravíme pochodně. Ty děláme z březového chrastí, které navážeme na pevné dřevo.

Když samotná akce nastane, tak děti převléknu za druidy. Zapálím jim pochodně a ti oheň slavnostně podpálí. Vlastně obdobně, jak jsem to popsal ve svém seriálu Inlajnový duch (seriál)  v kapitole Záhadný poplach

A v neposlední řadě náš beltine pokaždé zpestřuji nejrůznějšími hry a soutěžemi (chození labyrintem, házení šišek na cíl, cvrnkání kuliček, skládání sirek, jednoduché karetní hry, atp). A i k jejich organizování povolávám starší kluky či holky z našeho oddílu.

Pro děti je to především motivace. Když vědí, že mají i určitou spoluzodpovědnost, je to nejen výchovné, neboť se učí zodpovědnosti, ale máte i jistotu, že na akci dorazí.

Proto pokud pořádáte takovéto či jiné podobné akce pro děti. Vřele doporučuji i zapojení dětí přímo do akce.

Související články

Proč nepálím čarodějnice, ale slavím Beltine?

Můj dárek skautům k jejich svátku

Jak lze učit děti poznávání ohňů

Rubrika: tábornictví a turistika  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 30.4.2015 10:34 | karma článku: 11,39 | přečteno: 251x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88