Může Rusko předběhnout Spojené státy?

Občas slýchám o snu Rusů a rusomilů, jak tento stát vystřídává Spojené státy americké na pozici světové jedničky. O tom, že v několika příštích desetiletích je to totální utopie, svědčí jednoduchý výpočet.

wikipedie

tomto snu jsme slýchali už v éře Sovětského svazu. Heslo „dohnat a předehnat“ nám kdekomu zní v uších ještě teď. A mnozí by si to dokonce přáli ještě dnes! A to nejen sami Rusové, ale možná i všichni ti, co se v současném Rusku vidí a co mu fandí po vojenské stránce i v současném konfliktu. Předehnat USA a vystřídat je na pozici světové jedničky byl vždy ruský sen.

Ale už se zamysleli na tím, jak by to reálně bylo možné? Pojďme si udělat jednoduchý výpočet, který hovoří za všechno. Říká se tomu hrubý domácí produkt. Nejprve se podívejme na Spojené státy americké. Ty mají HDP na jednoho obyvatele cca 50 tisíc dolarů. Když to vynásobíme počtem Američanů, kterých je cca 312 milionů, dostaneme se k číslu „15,6 bilionů“.   

Když to samé aplikujeme na Rusko, co nám vyjde? HDP Ruska na jednoho obyvatele je cca 20 tisíc dolarů. Vynásobíme to počtem jejich obyvatel (148 milionů), dostaneme se k číslu pouhé „3 biliony“

To je panečku rozdíl. Prakticky ve všem je Sojené státy trumfnou. Jak v počtu obyvatel, tak ve výši HDP na jednoho obyvatele. A z toho zákonitě vyplývá i to, že i ve výsledku.  15,5 (USA) versus 3 (Rusko). Aby Rusko dokázalo předehnat Spojené státy, musela by být jejich ekonomika 5,5 výkonnější, než je tomu v současné době. A když si představíme, že HDP jednotlivých zemí (pokud zrovna nejsou v recesi) stoupá ročně jen v řádů jednotek procent, tak je vidět, že vize jak Rusko přebíhá USA, je jen čirá demagogie. A za našeho života se toho nejspíš nedočkáme.

 

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_st%C3%A1t%C5%AF_sv%C4%9Bta_podle_HDP_na_obyvatele

 

Související články:

Rusofilům fakt nehodlám pochlebovat

Jsme západní země. Chovejme se tak!

To jako mám být rusofilem nebo majdanofilem?

Bože, ochraňuj Česko před východní Evropou

Má dnes Rusko vůbec ještě nějaký kredit?

A v rubrice: Západ versus Rusko

Autor: Libor Čermák | pátek 28.3.2014 6:40 | karma článku: 25,56 | přečteno: 1939x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88