Musí se nutně zvyšovat věk odchodu do důchodu?

Nebo můžou být i jiná řešení? Zde je můj názor: 

 Každou chvíli slyšíme, jak v roce 2030 či 2050 bude v poměru k lidem v produktivním věku vysoký počet seniorů. Jaký přesně, to nevím, ale slyšel jsem dokonce, že i dva senioři na jednoho, ale ruku bych za tento údaj do ohně nedal. A tak slyšíme z vládních míst, jak je nutné zvýšit věkovou hranici odchodu do důchodu. Nyní se mluví například až o 65 letech. A tak jsem zvědavý, jak jednou potkám na nějaké stavbě partů zedníků, jak jednou rukou zdí ytongy a druhou rukou se opírají o hole a každou chvíli musí polykat nějaké prášky.

  A tak se ptám, je to jediná možnost, jak se s touto nepříznivou předpovědí vyrovnat? Takovéto počínání mi totiž připadá, jako kdyby tito vládní úředníci už předem nic jiného nečekali. Je to to samé, jako když nějaký sedlák bude rok dopředu počítat, že mu za dvanáct měsíců shoří stodola. Místo toho by měl raději hledat metodu, aby mu ta stodola neshořela. A tak si myslím, že i v tomto případě by se mělo dělat to, aby se té situaci, kdy bude počet seniorů převyšovat pracující, předešlo. Řešením je podle mého názoru vyvolat jakousi populační explozi, aby se pravidelně rok co rok rodilo více dětí, než kolik bylo úmrtí. Pak by k takovéto situaci dojít nemuselo.

  Samozřejmě však také, že k takovéto populační explozi nemůže docházet ve společnosti, kde se běžným občanům vymýšlejí různé naschvály jako nejrůznější poplatky u lékařů, zvyšování daní z 12 na 15 procent, kde je osmiprocentní inflace a kde to výhledově vypadá, že se nebude zvyšovat jejich životní úroveň.

 Myslím, že to stojí za zamyšlení.      

Autor: Libor Čermák | pondělí 23.6.2008 20:30 | karma článku: 23,29 | přečteno: 1970x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88