Mimořádné postavení Prahy v rámci střední Evropy

Praha – naše hlavní město má mimořádné postavení vůči ostatním větším městům ve střední Evropě. Nevěříte? Tak si přečtěte tento můj článek.

Praha leží zhruba na 50. rovnoběžce severní šířky. Ale všimli jste si někdy, že na stejné rovnoběžce leží i jiná významná středoevropská města? Konkrétně Krakov, Pardubice, Cheb nebo Frankfurt nad Mohanem?

Jak jsem už dříve psal v článku „Archeoastronautické středomoří“, tak Praha leží i na podobném poledníku, na kterém se kromě ní nalézají také významná místa. A to konkrétně maltská metropole Valletta, Vesuv, Rijeka, Lublaň a Linz. Když z Prahy po tomto poledníku popojdeme více na sever, narazíme na obě lužické metropole: hornolužický Budyšín a dolnolužickou Chotěbuz.   

Ovšem, když se podíváme, kde že je hornorakouská metropole Linz a dolnolužická metropole Chotěbuz, zjistíme, že naše česká metropole Praha se nalézá mezi nimi uprostřed.

A aby tomu nebylo málo, obdobné proporce nalezneme mezi hornofalckou metropolí Řeznem (Regensburgem) a historickou metropolí Slezska Wroclaví. I uprostřed mezi těmito dvěma historickými metropoli se nalézá naše Praha.

A do třetice obdobné proporce se nalézají mezi moravskou metropolí Brnem a německou Gerou (která má v současnosti téměř sto tisíc obyvatel). Opět je to Praha, která se nalézá uprostřed mezi nimi.

A teď se navíc podívejte na výsledný obrazec. Z popsaných měst dostáváme téměř pravidelný šestiúhelník, jehož vrcholy tvoří Chotěbuz, Wroclav, Brno, Linz, Řezno a Gera. A Praha je v jeho středu. Je snad takovéto zvláštní umístění měst nějaký zakódovaný vzkaz z dávné minulosti?

 

Související články:

Souvisí španělské havárie UFO s geometrií Pyrenejského poloostrova?

Je temelínská jaderná elektrárna umístěna náhodně?

Magie v umístění britských hlavních měst

Zajímavé rozmístění letišť v okolí Prahy

Máme linii svatého Michaela také v Čechách?

Ley lines z mého pohledu

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 20.3.2015 6:19 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1581x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88