Měla by vláda v tuto chvíli přehnaně šetřit?

S velkou obavou sleduji přípravu programu nové vlády, a tento pocit mi ještě umocňuje názor ekonoma a nositele Nobelovy ceny Paula Krugmana, který tvrdí, že šetřit se začalo moc brzo.

Aby bylo jasné, nechci svým příspěvkem říci, že schvaluji to, že jsou deficitní rozpočty. Ale pokud je ni známo, tak  Česká republika i Evropská unie se z krize ještě úplně nevyvlíkly. Proto si myslím, že začít všude přehnaně utahovat opasky není v tuto chvíli to pravé ořechové. Naše ekonomika není v situaci Řecka a podobných zemí, které jsou v tuto chvíli zadlužené po uši. My naopak potřebujeme, aby se naše ekonomika více přibližovala západu a aby pořádně rostla, a to protože se nám ji dosud ještě nepodařilo dostat ani na průměrnou ekonomickou úroveň EU. 

A tak v současné době podle mého názoru naopak potřebuje spíš nějak přiložit pod kotlem, aby se pořádně rozjela. Ale přehnané šetření a utahování opasku mi prostě jako dobré prorůstové opatření moc nepřipadá. Chce to dle mého názoru naopak více investicí a větší podpora rodin, aby se lidé nemuseli bát „utrácet“. A teprve až se růst naší ekonomiky podaří pořádně obnovit a rozjet, pak už se s ní můžou dělat různá kouzla. Třeba právě to řešení deficitu.

 A nyní se tak začínám obávat, zda ono šetření, se kterým se začalo v Evropě i u nás, nemůže naopak vyvolat novou další hospodářskou krizi, takovou, jak před ní varuje již zmíněný p. Krugman (Světu hrozí vleklá deprese, varuje nobelista Krugman) . Ale to samozřejmě neznamená, že by se nyní měly vyhazovat peníze z okna. Ale s rozumem a šetrností investovat tam, kde to pomůže rozjet růst ekonomiky.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 7.7.2010 6:11 | karma článku: 13,68 | přečteno: 1444x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88