Měl by být svátek skautů jen pro skauty?

Dnes je 24. duben, svátek sv. Jiří. Protože tento světec je i patron skautů, tak se dnes slaví i Mezinárodní den skautů a skautek. A tak bych se chtěl nad ním trochu zamyslet.

Já v oddílové šátku našeho turistického oddílu. Foto v perexu: já ve skautském šátku, který jsem používal, když jsem jako kluk chodil do skauta.Libor Čermák

Možná jste je dnes potkali i vy. Možná s nimi chodíte do školy nebo zaměstnání. A možná, že jste dokonce i vy přímo jedni z nich. Mnozí skauti si totiž dnes na sebe obléknou skautský kroj a nebo alespoň skautský šátek. A nejen to. Kromě tohoto také, a to nejen dnes, by měli žít dle skautských zákonů, zásad a celkově podle skautských ideálů. A navíc při tom můžou třeba uspořádat i nějakou zajímavou akci. Mě je takovéto slavení svátku velice sympatické. Kdybych byl skaut, nejspíš bych se přidal též.

Skauti si sv. Jiřího vybrali za patrona proto, že to byl rytíř, který měl všechny správné vlastnosti rytířské ušlechtilosti, odvahy a odhodlání. A takový by měl být i každý správný skaut. Ideály jsou to velice pěkné a ušlechtilé. A nejsou to ideály jediné, které by skauti měli mít. Samozřejmě, že z dalších nejpodstatnějších věcí je to především kladný vztah k přírodě, své vlasti a k ostatním lidem.

Je tu ovšem ještě další otázka. Ne každý, kdo tyto výše uvedené ideály uznává, je členem skauta. Jsou tu i jiné podobné oddíly (například ten náš, který vedu já), jiné podobné skupiny, které sice organizačně nepatří pod skauty, ale svojí podstatou mají identické hodnoty. Měl by to být i jejich svátek? Já osobně se domnívám, že ano. Podle mého názoru tu přeci nejde o členskou průkazku nebo odznak. Myslím si, že tu jde hlavně o životní filozofii. Snad se na mne za to skauti nebudou zlobit, když se domnívám, že dnešek může obdobným způsobem oslavit každý, kdo výše uvedené hodnoty a ideály vzal i za své.

 

Zdroje a inspirace:

http://www.teepek.cz/skaut-out/osobnost/581-kdo-byl-sv-jiri-a-kdo-jsi-ty

http://www.teepek.cz/skaut-in/teepkuv-styl/580-oslav-svatek-skautu-s-nami

Související články:

Ptám se: Jsem skaut a nebo nejsem?

Díky, pane Foglare, za Rychlé šípy

Mají se děti do skauta přijímat na základě víry či nevíry v Boha?

Proč jsem se zapojil do „Skautského šátkového dne“

Rubriky: tábornictví a turistika

Děti, výchova a vzdělávání

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 24.4.2014 12:10 | karma článku: 14,14 | přečteno: 607x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88