Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marsovský robot Curiosity zavání konspiracemi

Není to tak dávno, co tým marsovského robota Curiosity, ohlásil, že byl na rudé planetě učiněn objev, jenž vejde do učebnic dějepisu. Najednou se však děje něco podivného.

Curiosity roverwikipedie

Jak jsem se zhruba před týdnem zmiňoval v článku „I život na naší planetě je fantasticky přizpůsobivý“, toto prohlášení vydal tým vedený prof. Johnem Grotzingerem z Kalifornského vědeckého institutu, jenž se zabývá geologií Marsu. Více k tomu zatím neřeknou, prý až na prosincovém setkání Americké geofyzikální unie v San Francisku. A tak se začalo jednak spekulovat a jednak i cosi prosakovat. Nejprve se uvažovalo o dlouho očekávaném objevu života na Marsu. Následně se objevil názor, že jde o potvrzení života na Marsu, jenž zde existoval, ale v minulosti. V následujících dnech byl význam tohoto objevu ještě snížen, a to tak, že na rudé planetě byly objeveny organické sloučeniny, ze kterých se možná může vyvinout život. A aby celá věc byla dotažena řádně dokonce, tak poslední varianta je, že se tam neobjevilo vůbec nic převratného a že jen pouze „John Grotzinger je typ člověka, kterého nadchnou všechna příchozí data z Marsu“.

Nevím jak na vás, ale na mne takovýto přístup působí poněkud zvláštně. Nejprve se oznámí, že byl učiněn epochální objev a pak najednou zvláštním způsobem je jeho význam v médiích snižován, a to doslova až k nule. Co si o tom mám myslet?

Především to, že ve světě působí různé ideologie (náboženské i politické), které se objevu života mimo Zeměkouli bojí jako čert kříže. Jsou to většinou demagogové, kteří kladou větší důraz na svojí ideologickou doktrínu, než na skutečné vědecké bádání. A dokonce i u nás v České republice. Mne osobně se už několikrát stalo, že když jsem na svůj blog napsal článek i mimozemském životě, tak mi napsal jistý ortodoxní náboženský fanatik, že když píšu takové články o životě ve vesmíru a mimozemských civilizacích, že mne prý ovládá samotný satan. Nemůžu si pomoci, ale tenhle člověk je pro mne magor. Jenomže kolik takových lidí je ve světě? To jsou nejrůznější náboženské, skeptické či dokonce politické organizace, které učí své ovečky, že jen my lidé jsme těmi nejdokonalejšími bytostmi, vrcholem evoluce či korunou stvoření a že jen naše planeta je tím výjimečným či dokonce vyvoleným místem ve vesmíru, kde k takovým věcem může docházet. A je docela možné, že takovýhle magoři nějak začali po prosáknutí takovýchto informací působit na NASA, aby tento historický objev veřejnosti neprezentovala.  

Samozřejmě nechci tvrdit, že to tak skutečně bylo, ale vím, že existují ideologie (a někdy i vlivné), kterým by objev života mimo Zemi moc do krámu nešel. Podle mne udělal John Grotzinger chybu, že pustil do médií onu osudnou větu o „objevu, jenž vejde do učebnic dějepisu“. Nikoliv proto, že se tam nic převratného neobjevilo, ale proto že to jistě upoutalo pozornost těch osamocenionistických demagogů. Podle mne měl buď vše celé hned ohlásit veřejnosti a nebo neříkat nic a vše důkladně utajit až do té konference.

Ale stalo se. A tak tímto jeho vědecký tým vyzívám, aby se, pokud se tak skutečně stalo, nenechal ovlivňovat žádnými ideology a aby bez bázně na zmíněné konferenci zveřejnil, vše, co robot  Curiosity na Marsu už zjistil. A že by to mohlo negativně ovlivnit ony zmíněné ideologie? Tak ať! Takové ideologie, které se neumí vyrovnat s novými vědeckými fakty, tak se hold musí buď přizpůsobit a nebo zaniknout. Jinou cestu zkrátka nevidím. 

Zdroj:

http://www.exoplanety.cz/2012/11/30/nasa-na-merkuru-led-na-marsu-kachny

související články:

Křesťanství a mimozemské civilizace, jde to k sobě?

Bílý dům očekává nalezení života ve vesmíru

Rubrika.Vesmír a život v něm

Autor: Libor Čermák | sobota 1.12.2012 16:27 | karma článku: 23,73 | přečteno: 1852x
  • Další články autora

Libor Čermák

Kde se nalézá Rodrigova skála?

Víte, co je to Rodrigova skála a kde se nalézá? Je to skutečně velmi zajímavé a romantické místo v jedné přírodní rezervaci. A nádherné je i její okolí. Proslavil ji především Jaroslav Foglar ve své knížce "Devadesátka pokračuje".

16.1.2021 v 17:53 | Karma: 21,08 | Přečteno: 710x | Cestování

Libor Čermák

Donald Trump se stal historicky největším prezidentem USA

I když se teď jeho kritici začnou stavět na hlavu, já tvrdím, že Donald Trump se stal největším americkým prezidentem všech dob a žádní Bidenové, Obamové nebo Bushové mu nesahají ani po kotníky. A důvod? Ten stojí skutečně za to.

14.1.2021 v 13:27 | Karma: 34,79 | Přečteno: 1858x | Politika

Libor Čermák

Za největším zlem ve světě jsou politické ideologie

Co může za největší zla současného světa? Co může za občanské nepokoje? Co může za největší války a další podobné tragédie? Můžou za to především politické ideologie, které se někdo snaží vnucovat lidem jiného názoru.

7.1.2021 v 12:21 | Karma: 28,11 | Přečteno: 663x | Politika

Libor Čermák

Jak by vypadala obloha u Alfy a Proximy Centauri?

Slyšeli jste o tajemném signálu, který vědci zaznamenali ze směru Proximy Centauri, po Slunci k nám nejbližší hvězdě? K tomu vánoční pohádka, kde tato hvězda je jednou z postav. Tak se pojďme do této hvězdné soustavy podívat.

25.12.2020 v 9:21 | Karma: 23,85 | Přečteno: 1124x | Věda

Libor Čermák

Ještě, že u nás se letos nevolí. Kvůli rouškám nemám koho bych volil

V našem volebním obvodě letos žádné volby neprobíhají. Ale kdyby byly. Mám koho volit? Opoziční strany komunistů a tzv "liberálů" by to u mne nebyly z principu. A co strany vládní? Kvůli rouškám by to teď nebyly ani ony.

29.9.2020 v 6:10 | Karma: 20,31 | Přečteno: 493x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám