Mají psi představivost a empatii? Podle mne ano!

Pokud si myslíte, že psi nemají empatii nebo že si dokonce neumí předstvit pod hračkami reálnou věc, musím s vámi nesouhlasit. Chtěl bych vám tak popsat zážitky, které mám já s naším psem. 

Náš pudlík Denýsek je dnes už starší pejsek. Dosud s námi prožil nějakých 13,5 let. A tak si vzopmínám na některé zajímavé údálosti, které jsme s ním zažili. Například, jak známo, psi nemájí rádi šimrání na patách svých nožiček. Když jsem mu to kdysi zkoušel, dal mi to také najevo, že se mu to nelíbí. No dobře. To by se asi nelíbilo kdejakému zvířátku i člověku.

Ale když jsme u toho šimrání na nohou, zarazilo mne něco jiného. Svého času jsme měli na opěradle gauče posazené plyšové hračky. Byl to nějaký medvídek, zajíček nebo já nevím, co všechno. A jak jsem tam tak seděl, tak mne napadlo jen tak ze srandy pošimrat na patě toho některého plyšáka. Jenže ten náš pes to viděl a začal na mne štěkat, jako co mu to dělám za hroznou věc. Najednou je prostě začal přede mnou bránit.

Když jsem toto zažil, napdly mne hned dvě myšlenky. Za prvé, Ten pes si dokázal pod plyšovými hračkami skutečně předstvit nějakého živého tvora. A za druhé, on s těmi zvířátky soucítil! To znamená, že psi mají jak představivost, tak empatii. Od té doby si tedy nemyslím, že to jsou nějaká obyčejná zvířata, ale že se tímto svým způsobem myšlení můžou více přiblížit nám lidem.

Související články:

Kdo, že postavil největší umělou stavbu na zeměkouli? Člověk?

Lovit kytovce je to samé jako lovit lidi

Jsou inteligentní zvířata na Zeměkouli tak vzácní?

Je člověk jediným inteligentním tvorem na Zemi?

Stojí za vznikem přírody nějaká inteligence?

Autor: Libor Čermák | úterý 10.4.2018 13:03 | karma článku: 23,53 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88