Mají být skauti vedeni proti prezidentu Zemanovi?

"Těžko věřit tomu, že by se skaut bratříčkoval s osobou jako je Miloš Zeman." Tak to neříkám já. Tak to bylo napsáno v jednom z posledních článků na forum24.cz. Já zas těžko věřím tomu, že tohle může někdo myslet vážně.

Výše uvedená citace byla z článku "http://forum24.cz/skauti-skoli-okamuru-chteji-aby-mluvil-pravdu-a-respektoval-odlisnosti/". Smyslem tohoto mého článku není zastávání se nebo naopak kritika pana Tomia Okamury, že se přihlásil ke skautingu. Smyslem tohoto článku je zcela jiná věc. Jak je možné, že si někdo myslí, jako například autor tohoto článku, že ve skautu se mají děti vychovávat "k" nebo "proti" nějaké konkrétní politické ideologii? A tak se ptám, to si skutečně pan autor článku myslí, že posláním Junáka je vychovávat děti tak, aby byly názorově jen v opozici vůči našemu panu prezidentovi a vůči myšlenkám, které Miloš Zeman sdílí?

Rozhodně ne. Posláním Junáka kromě vychování dětí ke vztahu k přírodě je vychovávat také ve vztahu ke své vlasti a k aktivnímu občanství. Ale rozhodně ne na základě nějaké konkrétní politické ideologie, jako je například přístup tzv. "pražské kavárny", multikulturaismus nebo sluníčkářství.  Pokud si někdo myslí, že by se tam měly děti vést nějak takto, tak si ho plete s předlistopadovou pionýrskou organizací. Tam se skutečně děti tenkrát vychovávaly k lásce k jisté politické ideologii, a to ke komunismu. Tak nevím, proč by se něco takového mělo dít v jiných současných apolitických organizacích zaměřených na vychovávání dětí a mládaže.

A ještě k tomu, že se autor článku diví, jak je možné, že se skaut (v tomto případě pan Okamura) bratříčkuje s prezidentem republiky. Prezident republiky je u mne představitel našeho státu a naší vlasti. Tak to jako jen proto, že jsem skaut, a také proto, že se jeho názory nezamlouvají nějakým politikům a novinářům tzv. "pražské kavárny", tak k němu mám mít i já negativní postoj? Ne. každý člověk ať už je skaut nebo ne, má mít na svůj občanský názor přeci právo.

A tak jsem přesvědčen, že to, co pan autor napsal, je naopak proti principům skautingu. A jestliže se přeci jen najde nějaký vedoucí, ať už ve skautu nebo v jiné podobné oragnizaci pracující s dětmi, který chce své vedení založit na tom, že do svých svěřenců bude cpát nějakou politickou ideologii, třeba ten multikulturalismus, tak ať jde od toho a ty děti ať už nevede. Neboť v tom případě nemá demokratické smýšlení. A ani ten patent na rozum. I když si to on sám o sobě určitě myslí.

Související články:

Má pražská kavárna patent na demokracii?

Je projevení sympatií k našemu panu prezidentovi aktivní občanství?

Jak je možné, že člověk s takovýmito názory může pracovat s dětmi?

Mají se političtí agitátoři vtírat na akce pro děti?

Školy by se měly naučit odolávat multikulturním pokušením

Autor: Libor Čermák | pondělí 30.4.2018 13:48 | karma článku: 37,99 | přečteno: 1587x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88