Magický Rejvíz

Je to poklidná horská vesnička s roubenými stavbami lidové architektury. Ale také přírodní rezervace se starými pověstmi. To všechno je Rejvíz u Jeseníku.

Až do 18. století tu byly jen louky, kterým se říkalo „sklářské“. Jen tu vedla cesta ze Zlatých Hor na Vrbno pod Pradědem. Až v roce 1768 zde vznikl hostinec a kolem něj i malá osada. Začalo se jí říkat Reihwiesen, neboli v překladu „řada luk“. Odtud vznikl i současný název Rejvíz. Vznikla tak nejvýše položená ves ve Slezsku v nadmořské výšce 780 metrů nad mořem.

Poté se začala obec rozvíjet. V letech 1808-9 zde byl postaven kostel Jména Panny Marie a vedle něj fara a škola.

A během 19. století i řada další roubených chalup lidové architektury. A tak se v roce 2004 stal Rejvíz vesnickou památkovou rezervací. Zde jsou některé ze zdejších staveb:

Jednou nejznámějších staveb je penzion Revíz, dříve též nazývaný Braunerova chata (podle původních majitelů) a později Noskova chata (podle ministra vnitra z let 1947-53), neboť v té době se stala rekreačním střediskem Ministerstva vnitra.

Původní stavba vznikla už v roce 1795. Dnes je zde hotel a restaurace. Která je pověstná historickými vyřezávanými židlemi s podobiznami zdejších hostů. Ty vyřezávané židle, na kterých sedí hosté ve zdejší restauraci dnes v restauraci, však ale vznikly až v současné době.  

Nad vesnicí se nalézá i stejnojmenná národní přírodní rezervace. Její hlavní část tvoří rašeliniště, které vzniklo v době ústupu poslední doby ledové, asi před sedmi tisíci lety.

Vede jím naučná stezka, která však vzhledem k močálům je vedená po haťovém chodníku.

Nejzajímavějšími prvky v rezervaci jsou Malé a Velké mechové jezírko. Přístup k Malému jezírku je téměř zarostlý. Ale k Velkému mechovému jezírku vede naučná stezka.

A váže se k němu i jedna pověst. Kdysi dávno tu stálo hunské město „Hunohrad“, jenomže jeho obyvatelé byli hříšní, a tak se celé město zatrčet propadlo do zdejších močálů. Při jasném slunečném počasí je prý ještě dnes možné v obou mechových jezírkách spatřit zdi a věž zdejšího kostela. Domnívám se, že je to taková naše obdoba příběhu o Sodomě a Gomoře.  

A ve Velkém mechovém jezírku by se měl nalézat poklad tohoto města, který hlídá tajuplná postava pastýře Gilla, který straší pozdní pocestné křikem „hohohé“.

 

Použité zdroje:    

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rejv%C3%ADz

http://cs.wikipedia.org/wiki/Rejv%C3%ADz_%28n%C3%A1rodn%C3%AD_p%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_rezervace%29

místní informační tabule

Stejskal M.: labyrintem tajemna aneb průvodce po magických místech Československa, Paseka, Praha, 1991 

 

Související články:

Horská túra z Pradědu na Červenohorské sedlo

Červenohorské sedlo (fotoblog)

Mystický Praděd a Petrovy kameny

Pěšky z Lipové do Jeseníka

Lázně Jeseník (fotoblog)

Jesenická panorámata

dovolená 2013 - Jeseníky

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 29.8.2013 5:48 | karma článku: 22,36 | přečteno: 1267x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88