Magický Klepec

Mezi obcemi Přišimasy a Limuzy se nachází velice zajímavá lokalita s velice podivnými skalními útvary. Když se tu člověk prochází, nemůže na něj nepadnout velice zvláštní pocit.

První část se skládá z jezírek, která vznikla ze zdejšího lomu.

Další část tvoří  bizarní balvany, které mají dokonce své názvy: Například „Stoh slámy“, „Obří záda“ a nebo „Kamenný kočár“. Proč zrovna takto? Všechno vychází ze staré legendy, která říká, že tudy jednou jel po cestě jeden slouha s fůrou sena. Bylo po dešti a kola se bořila do bláta i když sebevíc pobízel koně. Protože byl bezradný, zavolal si čaroděje. Ten ale chtěl za svojí službu předem zaplatit. Slouha odmítl, a tak ho čaroděj proměnil i s kočárem a fůrou sena v kámen.

Největší překvapení se však nalézá zhruba o 300 metrů dále. Na okraji dalšího lesíku se totiž nalézá samotný „Zkamenělý slouha“. Tedy mohutný kamenný útvar vysoký 7 metrů, dlouhý 8 metrů a široký 3 metry. Vypadá z každé strany jinak. Z jedné strany jako skální stěna a z jiné zas jako obří menhir. A tak sem pro představu vložím fotografie ze všech čtyř stran.

Kdysi dávno se mu také říkalo „Zkamenělý ovčák se stádem“, protože se kolem něj nacházela ještě skupina menších kamenů. Ty však byly bohužel použity na stavbu císařské silnice z Prahy do Kolína. Škoda, mohlo tu být o něco magičtější.

 

 

Použitá literatura: http://www.kpufo.cz/wko/anom1.htm

Foto: L. Čermák

 

 

Související články

Údolí Šembery

Viz též rubrika Obrázky z cest

Autor: Libor Čermák | pondělí 26.3.2012 6:29 | karma článku: 16,86 | přečteno: 1659x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88