Má Švédsko nárok mluvit do vnitřních záležitostí Maďarska?

Nedávno jsme měli možnost být svědky toho, že Švédsko se pokusilo mluvit do vnitřních záležitostí Maďarska a kritizovalo plán prorodinné politiky, který se chystá v Maďarsku. Má na něco takového vůbec nárok? 

Co se vlastně stalo. Maďarsko přišlo s nápadem nové prorodinné politiky. Její součástí má být série daňových a finančních benefitů, které mají pomoci rodinám s dětmi. Do tohoto plánu například patří dotované půjčky či dotace rodinám s větším počtem dětí nebo dokonce zbavení daní ženy, které mají čtyři a více dětí.

Jenže tento plán zkritizovala na twitteru švédská ministryně sociálních věcí. A pak se do toho ještě obulo švédské ministerstvo zahraničí a předvolalo si maďarského velvyslance. A já se ptám, co vůbec Švédsku do takovýchto věcí je? To jako mají jednotlivé státy nárok mluvit do vnitřních záležitostí jiných států? 

O to víc mne překvapilo ještě to, že ve Švédsku je nyní u moci středolevá vláda. Cože? Já si myslím, že jednou z priorit takovýchto vlád by přeci měla být i snaha o to, aby se rodinám s dětmi žilo lépe. A nemůžu si pomoci, ale maďarský návrh mi tak docela i připadá. A protože i já se považuji za člověka středolevé politické orientace, tak nevím, proč bych se měl proti němu takto ozývat.

A proto jsem zastáncem toho, aby si každý stát hrál v těchto otázkách na svém písečku a nepletl se do záležitostí jiných evropských vlád. A navíc ještě takový stát, jako je Švédsko, o kterém je známé, že tam v poslední době dochází i k politickým procesům s lidmi, kteří se nějak ostřeji vyjádří k tématům, která vyznává tzv. "politickokorektní" ideologie. Tak ať se tam laskavě nepletou do záležitostí jiných států, kde na rozdíl od nich ještě pořád nějaká ta demokracie a svoboda vyjadřování je.

zdroj: https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/orban-rozzuril-svedsko-spor-mezi-zememi-se-stupnuje_514373.html

Související články:

Kde že je lepší stav demokracie? V Česku nebo ve Skandinávii?

Ve Španělsku nám před očima umírá svoboda a demokracie

Nenechme Poláky v boji proti praktikám Barnevernetu osamocené!

Autor: Libor Čermák | neděle 24.2.2019 8:13 | karma článku: 41,49 | přečteno: 1904x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88