Letošní sezona kruhů v obilí už odstartovala

A je to tady. Nastalo jaro, doba, kdy už pečlivě začínám sledovat weby zaměřené na cropcirles, co nového nám tato světová záhada přinesla? A jak že to bylo na konci loňské a na začátku letošní sezóny? 

Loňskou sezonu Kruhy v obilí - rok 2015 jsme opustili na konci srpna. Ale několik zajímavých obrazců vzniklo i během podzimních měsíců. Například 10. září 2015 se v hořčičném poli u nizozemského Hoevenu objevil kruh s prstencem a vedle něj šestiokruhová spirála.

Na podzim se ale pravidelně sezóna kruhů v obilí přesunuje z Evropy do Jižní Ameriky. A nejinak tomu bylo i tentokrát. V říjnu to byl například pšeničný obrazec ve tvaru oka, který se objevil 7. října 2015 u města Prudentópolis v Brazílii. (viz Prudentópolis, Paraná)

Stejný stát, Brazíli, navštívili záhadní původci obrazců v obilí i 31. října 2015. Tentokrát to bylo opět pšeničné pole, ale u Ipuacu brazilském státě Santa Catarina. Objevil se tu jaký čtyřlístek propletený s kroužkem. Možná, že je zde nějaká souvislost s americkým Halloweenem, a tedy i s keltským svátkem samainem, jenž byl slaven z 31. října na 1. listopadu. Byl to jakýsi keltský nový rok. Čtyřlístek může být klidně znázornění čtyřech hlavních keltských svátků „samain“, „inbolc“, „beltine“ a „lugnasad“. Ale jak se toto dostalo až do jižní Ameriky? (viz Ipuacu, Santa Catarina)

A aby tomu nebylo málo, hned následující den, tedy 1. listopadu 2015 se objevil zajímavý obrazec ve tvaru housenky z devíti kroužků.Tentokrát se tak ale stalo v podhůří And, u obce Chicoana v Argentině. (viz Chicoana Salta)

A Argentina ještě jednou, a to 7. listopadu 2015, tedy přesně měsíc, po tom prvním brazilském obrazci. Byl to obrazec ve tvaru jakési třešničky, jestli to tak můžu nazvat. A ten se objevil v pšeničném poli u Malabriga.  (viz Malabrigo, Santa Fe)

Tak dokončení loňské sezony kruhů v obilí, bychom už měli. Ale jestlipak už odstartovala ta sezóna letošní kruhů v obilí? Jaké zajímavé kousky předvedou záhadní původci kruhů v obilí letos?  Úplně první letošní agrosymbol se objevil v trávě u holandského Hoevenu, a to 9. dubna 2016. Jednalo se o klasický keltský kříž s centrálním kruhem a čtyřmi do kříže uspořádanými malými kroužky.

A aby tomu nebylo málo, druhý obrazec v trávě, který připomíná mužíčky a činky z anglických polí z 90 let, je hlášen z Nizozemí i ze 6. května 2016. Tento den je zvláštní ještě v jednom směru.

Také totiž vznikl první letošní klasický agrosymbol ve skutečné zemědělské plodině. V noci z 5. na 6. května 2015, kdy se u Hill Barn u East Kennett se objevil pětiúhelník s kruhově zvýrazněnými rohy. Já jsem si udělal takový pokus, a podle stránky http://www.cropcircleconnector.com/2016/hillbarn/comments.html jsem si piktogram dal do mapy a změřil souvislosti s významnými historickými a prehistorickými místy v okolí. A zjistil jsem, pokud jsem si obrazec vynesl správně, že spojnice jednotlivých rohů na ně skutečně ukazují. Zapadá sem jak umělý prehistorický pahorek Silbury Hill, tak megalitické kruhy The Sanctuarty a Avebury (které jsou s obrazcem na jedné přímce), také dlouhá hrobka East Kennett long Barrrow, bílý kůň u Alton Barnes, a hradiště z doby železné Barbury Castle, Rybury a Knapp Hill. Vše jsem zobrazil do přiloženého schématu. A celý obrazec si můžete prohlédnout na jeho webové stránce Hill Barn, nr East Kennett .

Tak začátek sezóny kruhů v obilí bychom už měli. A mě teď nezbývá, než sledovat, jakých zajímavých obrazců se letos dočkáme. A jestli chcete, můžete sledovat se mnou. Například na stránkách http://www.cropcirclecenter.com nebo na http://www.cropcircleconnector.com/2016/2016.html , které používám i jako zdroj informací a grafických schémat obrazců.

Zdroj, použité fotografie a schémata:

http://www.cropcirclecenter.com

http://www.cropcircleconnector.com/2015/2015.html

http://www.cropcircleconnector.com/2016/2016.html

související články:

Autor: Libor Čermák | úterý 10.5.2016 19:34 | karma článku: 20,34 | přečteno: 1871x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88