Letní prázdniny v září místo v červenci?

Vůbec se mi nelíbí nejnovější návrh na nové uspořádání letních prázdnin, který počítá s tím, že by doba dvouměsíčních letních prázdnin byla rozložena do čtyř měsíců, obdobně jako je to u jarních prázdnin.

ilustracni fotoLibor Cermák

 Takovýto návrh podala Asociace cestovních kanceláří České republiky. Co by to v praxi mohlo znamenat? Tak například někde by končil školní rok až na konci července! V době největších veder, kdy teplota kolikrát přesahuje až třicetistupňová vedra, by musely děti sedět ve školních lavicích a psát závěrečné písemky!  

Na konci července už teplota obvykle začíná klesat a ať chceme nebo ne, začíná se postupně ochlazovat. „Svatá Anna, chladna z rána“, tak to říká jedna prastará pranostika. Teprve až teď by pro některé žáky končil školní rok. Pak přichází srpen a začne tzv. foukat ze strnišť. A pak září a s ním začínají podzimní plískanice. A nyní by si měli naši školáci užívat letních radovánek, koupat se v rybníce, spát na táborech pod stanem a chodit do lesa na maliny? 

  Tento návrh se mi nelíbí ještě z jednoho hlediska. Jakožto vedoucí dětského turistického oddílu spolupracuji na pořádání letních táborů v přírodě. Tábor si stavíme sami, spíme v týpkách a vůbec tam žijeme takovým skautským životem. Jenomže na náš tábor zpravidla jezdí děti nejen z našeho oddílu, ale občas na něm spolupracujeme i dalšími oddíly a vedoucími, kteří bydlí různě po Praze a i ve Středních, dokonce i v severních Čechách. Proto se netajím tím, že by to byla zcela určitě pro nás komplikace a též by to byla komplikace i pro ty děti, které by s námi chtěly náš tábor zažít.

 A tak věřím, že tento návrh neprojde a že vše zůstane tak, jak je nyní. Eventuelně bych se možná dokázal smířit s tím, to posouvat až od polovičky června a jen do polovičky září (tedy tři měsíce). Ale větší posouvání nemá vzhledem k počasí ve střední Evropě smysl. A vůbec nejlepší by to bylo, kdyby to zůstalo tak, jak je nyní.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | sobota 11.7.2009 17:56 | karma článku: 22,91 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88