Létající objekty ve východních mytologiích

Po Egyptě, Řecku, Římu, indiánech a Izraeli bych se chtěl věnovat nejrůznějším létajícím strojům, které se objevují v dávnověku východních mytologií indického prostředí. A není jich málo.

V indických eposech se velice často vyskytují tajuplné létající objekty, známé pod označením „vimana“. Zatímco původ slavné Vimaniky šastry, knihy o prastarém indickém letectví, je sporný (byla nejprve předáváná ústně a sepsána až asi před sto lety), můžeme zde i jinak narazit na celý panteon viman. A nejen jich.

Opět verš z Mahábháraty: „ Rozhořela se hrozná bitva, během níž bylo vzdušné město vrženo vysoko do nebes, pak opět téměř spadlo na Zemi, bylo hnáno ze strany na stranu a ponořilo se dokonce i do moře. Když už se boj zmítal sem a tam, odpálil Ardžuna smrtící střelu, která rozervala celé město na kousky, které spadly na Zemi. Asurové, kteří povstali z trosek a tvrdošíjně bojovali dál. Ale Ardžuna

učinil bitvě konec s pomoci mocné Pasupaty. Všichni Asurové byli zničeni. Indra a ostatní bohové, oslavovali Ardžunu jako hrdinu.“ K tomu bych snad jen připomněl to samé jako v předešlém.

http://www.astronauti.cz/news/kralovna-ze-saby-a-letajici-stroje-davnych-casu

Stúpy, běžné součástí buddhistických svatyň, jsou zvláštní architektonický prvek podobný zvonu. Tento tvar byl v indickém prostoru chápán jako dopravní prostředek bohů nebo k bohům. Že by odkaz nějaké prastaré létající stroje? (viz Záhady a zajímavosti jávského Borobuduru)

Garudahttp://www.astronauti.cz/news/byl-indicky-ptak-garuda-letajicim-strojem

Jistě jako v předešlých případech těchto věcí bude mnohem víc. Ale já myslím, že těchto třináct příkladů z indické oblasti postačí, aby bylo vidět, co všechno se v dávných legendách ukrývá. A to si představte, že i současní indičtí učenci v tomto oboru (na rozdíl od těch západních) skutečně považují tyto legendy za reálné, které se skutečně přihodily. Jsou to všechno snad pravzpomínky na nějakou nám předešlou pozemskou vyspělou civilizaci?  

 

použitý obrázek: wikipedie

Související články:

Autor: Libor Čermák | čtvrtek 31.3.2016 6:13 | karma článku: 20,45 | přečteno: 1633x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88