Lesní dětské školky jsou mi víc než sympatické

Možná, že se někomu zajídají, když nedávno někteří zákonodárci usilovali o jejich zrušení. Ale, pokud já budu mít jednou děti, rád bych, kdybych je do některé mohl přihlásit. Myslím tím dětské lesní školky.

Jen ať přibývají. Jejich význam je totiž právě v současné době velký. Když si představíte, že dnešní děti skoro vůbec nechodí ven a svůj volný čas tráví u počítače nebo u televize, ztrácejí tak kontakt s tím nejdůležitějším, bez čeho bychom vůbec nebyli. Totiž z přírodou. Proto už od malinka by děti podle mého názoru by s ní měly mít kontakt, aby si od ní neodvykaly. Proto se mi myšlenka lesních školek pro děti nesmírně líbí. Nedávno jsem na internetu nalezl fotogalerii, jak to v takové lesní školce vypadá. Je to na adrese http://zpravy.aktualne.cz/domaci/foto-lesni-skolka/r~9e59b8f20b7911e599590025900fea04. A závidím. Tyto děti obvykle tráví celý den venku, a to včetně všech aktivit. A někam pod střechu se jdou schovat snad jen v případě nepříznivého počasí. Získávají tak vztah k přírodě, jsou tak otužilejší a zdravější. Myslím, že naše již odrostlá generace může těmto malým dětem jen tiše závidět. My jsme neměli to štěstí zažít tento úžasný druh školek.

Ale, když jsem se o tomto druhu školek dozvěděl, na něco jsem si vzpomněl. Když jsem v devadesátém roce jako dvanáctiletý kluk začal chodit do skauta, pamatuji si, že se mě tenkrát honila hlavou myšlenka i jakési takovéto základní školy. Byl to sice jen dětský sen. Ale něco právě jako učení ve stylu skauta nebo v obdobném vztahu k přírodě. Jaké by to bylo zajímavé, kdyby nám výuku na místo ve školní třídě například vykládali třeba venku u táborového ohně? Ten by se dal přeci i navíc i využít k tepelnému opracování svačin a obědů. Učení na čerstvém vzduchu by určitě něco mělo do sebe. Mám totiž takovou zkušenost, že když jsem se někdy učil nebo četl knížku venku, tak jsem si to po každé všechno lépe pamatoval. Možná máte podobnou zkušenost i vy. Je přeci známý fakt, na který upozornili i tvůrci série komedií o „básníkách“ , že když člověk má více čerstvého vzduchu, vše si pak i lépe zapamatuje. A tak zapřemýšlejte se mnou. Nestálo by něco takového, jako jsou lesní dětské školky vymyslet i pro další stupně škol? Myslím, že by to všem jen prospělo. Jak k lepšímu učení a tělesné vyspělosti, tak i k lepšímu vztahu k přírodě a i mezi dětmi navzájem.

 

Související články:

Dalších nejméně 100 let klasických letních táborů.

Každé dítě by mělo hrát na hudební nástroj

Chodí ty dnešní děti vůbec ven?

Stát by měl podpořit , aby děti byly co nejvíc venku

Jak v dětech vypěstovat vztah ke stromům?

Autor: Libor Čermák | úterý 16.6.2015 6:03 | karma článku: 13,33 | přečteno: 311x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88