Koukolova hora

Chtěl bych čtenářům představit další místo v Českém krasu, které sice není tak profláknuté svojí známostí, jako jiná zdejší místa, ale je také zajímavé. Skála, která je skrz na skrz provrtaná jeskyněmi jako ementál.

Kdybych měl popsat, jak se sem nejlépe dostat, tak musíme nalézt velice zajímavou křižovatku, kde se v jednom bodě kříží hned pět silnic. Jedna vede na Křižatky, druhá na Havlíčkův Mlýn, třetí na Tmaň, čtvrtá na Lounín a pátá na Slavíky. Když k tomu ještě přidáme boží muka, která se tu nalézají, působí tento styk silnic přímo magicky. Jenomže ona odtud vede ještě šestá cesta. Není sice vyasfaltovaná, ale je tu. Vede odtud do kopce, a to na zmíněnou 455 metrů vysokou Koukolovu horu, jež se přímo nad křižovatkou tyčí. A tak po ní začneme stoupat. Pokud se otočíme, v dálce uvidíme výhled na Kotýz a Zlatý kůň u Koněprus.

Než přijdeme na vrchol, vstoupíme nejdřív do lesíka. Nejprve projdeme kolem mohutného ohniště a pak narazíme na ohromnou vápencovou skálu, která jak už jsem zmínil je provrtaná jeskyněmi. Děti by se jimi možná i protáhly. A by tomu nebylo málo, tak pod zdejšími skalními převisy se nalézají další ohniště. Že by se jednalo o ráj trampů? Nejspíš ano. Toto romantické prostředí k nějakému dobrodružství přímo vyzívá.

A když budeme pokračovat dál po dřevěných schůdkách navrchol, narazíme tam na kapličku sv. Blažeje, původně z roku 1832, jež byla v roce 2010 opravena. Je odtud nádherný výhled do okolí, na příklad na Beroun.

Takže pokud byste si chtěli udělat nenáročný výlet v romantickém prostředí, Koukolova hora je k tomu ideální. A navíc se pod ní nalézá parkoviště pro automobily.

 

Související články:

Lom Na Kobyle

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 1.5.2012 10:02 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1919x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88