Kéž by už ta planeta „Devět“ byla konečně objevena

Astronomický svět vzrušil výpočet možné existence nové deváté planety Sluneční soustavy. Je pravda, že během posledních několik týdnů dost stoupla možnost, že planety Neptunem nekončí.

Jak prohlásili američtí astronomové Michael E. Brown (objevitel mimo jiné transplutických těles Eris, Sedna, Haumea a Orcus) a Konstantin Batygin, tak odchylky v dráhách nedávno objevených transneptunických těles značí o přítomnosti neznámé velké planety sluneční soustavy, která je cca 4krát větší a desetkrát hmotnější než Země, a která by se měla pohybovat nejméně ve vzdálenosti dvěstěkrát větší než je vzdálenost Země od Slunce. Tam by měl případný objekt obkroužit Slunce po protáhlé elipsovité dráze jednou za 10-20tisíc let. Podle autorů této hypotézy je jen malá šance (0,0007  %), že by tyto dráhy oněch těles byly takto náhodné. Může tam tedy, v dálných končinách sluneční soustavy, se tedy skutečně ještě něco takového nalézat? Zatím vše hraje do karet, že ano. Jediné, co schází, je planetu s pracovním názvem „Devět“ skutečně objevit.

Zatím se jedná jen o výpočet. A kupodivu to není jediná indicie z posledních týdnů, která by mohla poukazovat o přítomnosti nějaké planety ve vzdálených končinách sluneční soustavy. Například astronomický server www.exoplanety.cz přinesl minulý měsíc zprávu hned o dvou zvláštních pozorováních. Obě vznikla díky síti radioteleskopů Alma v Chile . A v obou případech byl pozorován objekt, který se vůči prvnímu pozorování a hvězdnému pozadí trochu posunul. Přesně tímto způsobem byly objeveny Pluto a další podobná tělesa.

Oba objekty byly pozorovány při sledování vzdálených hvězd. V prvním případě šlo o hvězdu W Aql, kterou radioteleskopy sledovaly na jaře roku 2014. Na dubnovém snímku hvězdy se tam u ní objevil objekt, který byl i na březnovém snímku, ale posunul se. Na květnovém snímku však už ale nebyl. O co se jednalo, nemají vědci vysvětlení. Klidně by mohlo jít o neznámý, až 800 km velký asteroid mezi Jupiterem a Neptunem. Ale vzhledem k tomu, že tento prostor je ohledně takto velkých těles o velikosti až trpasličích planet podrobně prozkoumán, může jít i objekt, jenž je mnohem dál . Třeba až objekt planetární velikosti ve vzdálenosti 40000 astronomických jednotek.

Ve druhém případě byla pozorována v létě roku 2014 slunci nejbližší hvězda Alfa Centauri. A tam se u ní objevil také podobný neznámý objekt. I zde by mohlo jít i o transneptunický objekt planetární velikosti.

Zkrátka a dobře, astronomové v těchto případech něco nalezli, ale pořád nevědí, co to je. Ale opět by tato pozorování mohla přilít olej do ohně hypotéze, že planety Neptunem ještě nekončí. V každém případě jsem přesvědčen, že objev nové planety a jeho doplnění sluneční soustavy by popularizaci astronomie pomohl daleko víc než jev opačný, tj. škrtání těles ze seznamu planet sluneční soustavy (viz Pluto).

Zdroj:  http://www.exoplanety.cz/2016/01/20/existuje-daleko-za-plutem-devata-planeta-vedci-zacinaji-verit-ze-ano , http://www.exoplanety.cz/2015/12/13/nasli-dalsi-planetu-ve-vnejsich-koncinach-slunecni-soustavy

Související články:

Autor: Libor Čermák | pátek 22.1.2016 5:03 | karma článku: 18,25 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88