Kdy je rozmanitost kultur obohacení a kdy ohrožení?

Papež František v tradičním Urbi et Orbi vyzval lidi, aby rozmanitost kultur vnímali jako obohacení, a nikoliv jako ohrožení. Jenže já vím o jednom případu, kdy si však na jinou kulturu musíme skutečně dát pozor.  

Stoupenci, neomarxismu a liberální demokracie v posledních letech jedou s propagandou multikulturalismu na plné pecky. Když jsem se o multikulturalismu kdysi dávno dozvěděl, nejprve jsem si říkal, co když na tom nebude zas tak něco špatného? Například jako záhadolog a nadšený archeoastronautický badatel jsem v celé řadě jiných náboženských směrech (buddhismus, hinduismus, judaismus, islám, šamanismus, pohanství či indiánské kulty) nalézal celou řadu pověstí a legend a dalších záhad, které mohou poukazovat na dávnověké ovlivnění pozemské civilizace nějakými cestovateli z jiných planet, které tito dávní předci považovali za bohy. Z tohoto pohledu by se mi takovéto obohacení jinými kulturami docela líbilo, a to proto, že by obohatily především můj koníček.

Jenže pokud se chceme zaměřit na skutečný přínos a obohacení naší kultury kulturou jinou, musíme se ještě podívat na další podstaty oněch konkrétních kultur. Například, není některá z oněch tolik multikulturalisty proklamovaných jiných kultur takovou kulturou, která se považuje vůči naší, či jakékoliv jiné, za nadřazeneckou? Nemá náhodou ona kultura, onen politický směr nebo ono náboženství ve svém dlouhodobém cíli například své vítězství nad světem a nad jinými kulturami? Pokud ano, tak říkám, že bychom si měli na něj dát sakra pozor! To není kultura, která to myslí dobře se světem. To je kultura, která to myslí dobře jen sama ze sebou. A právě takovéto kultury, ideologie a náboženství stojí historicky za největším množstvím válek a zla na naší planetě.  

Proto říkám, dejme si pozor na každou takovou kulturu, která vůči jiným myslí nadřazenecky.

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2689622-rozmanitost-vnimejte-jako-obohaceni-nikoliv-nebezpeci-vybidl-papez-frantisek

Související články:

Kdo že je jedinou výspou demokracie? Že by jen ta liberální?

Lidi by se měli naučit bojovat s nadřazeneckými ideologiemi

Tady nejde o rasismus, ale o civilizaci!

Autor: Libor Čermák | úterý 25.12.2018 16:29 | karma článku: 37,45 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,58

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88