Kde ještě chodí Lucie?

Je velká škoda, že u nás svátek svaté Lucie téměř vymizel. Po svatém Mikuláši to byl druhý z nejhezčích předvánočních obyčejů. Ovšem jinde ve světě se tak na štěstí nestalo. A tak i tam je možné se s Luciemi dosud setkat.

V předvečer svátku svaté Lucie kdysi obcházely příbytky lidí tajuplné postavy v bílém oblečení a většinou i s jakým si dlouhým zobákem či nosem. A podobně jako Mikuláš též obdarovávaly děti. Podrobně jsem se jimi zabýval v článku „Adventní kalendář: Dnes by chodily Lucky“. Byly sice trochu strašidelné. Ale i tak je podle mého velká škoda, že u nás v Česku udělal čas své. A tento zajímavý tradiční obyčej předvánočního času vymizel.

Naštěstí se tak ale nestalo v jiných evropských státech. Například ve Švédsku se s touto adventní postavou stále můžeme setkat. To protože Lucie je podle svého jména nositelkou světla, jsou to svátky, které tam osvětlují jejich dlouhou severskou zimu. Tam chodí Lucie v průvodu 13. prosince a to tradičně ráno.

Jak vypadá? Je oblečená do bílé košile s červenou stuhou. Má sepjaté ruce k modlení a na hlavě korunu se svícemi. Zpívá koledy a písně o naději, že po tmě vždy přichází světlo. S ní chodí celý průvod obdobně oděných dívek se svíčkou v ruce a chlapců s vysokou papírovou čepicí s hvězdou a druhou hvězdou v ruce.

Dále se v průvodu vyskytují tzv. perníkoví panáčci v hnědém oblečení a vánoční skřítci v červených čepičkách. A čím obdarovávají navštívené lidi? Sladkým cukrovím, pečivem a perníčky. A dospělí? Ti se můžou těšit na svařené víno.

Opravdu závidím Švédům, že si svůj tradiční zvyk dokázali dosud udržet. Jen doufám, že se ho tam nepodaří poničit ani tamějšímu multikulturnímu běsnění, které právě ve Švédsku je v poslední době obzvlášť husté.

 

Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/svata-lucie-roznasi-ve-svedsku-svetlo-dxy-/kolem-sveta.aspx?c=A041213_115249_igsvet_tom (v odkazu je i recept na perníčky „pepparkakor“ a svařené víno „gl?gg“

 

https://www.youtube.com/watch?v=AwYjtkr0OT0

Adventní kalendář: Dnes by chodily Lucky

adventní kalendář 2013“:

adventní kalendář 2014“: Příběh horolezectví

„Vánoční doba 2015“

Vánoční doba: předvánoční výprava do Karlštejna“ (Byla předposlední sobota před Vánoci. A tradice Matějova skautského oddílu říká, že v tuto dobu dělají předvánoční výpravu, kde se také vzájemně obdarovávají. A letos se společně vydali do Karlštejna.)

Kdy, že začíná ta předvánoční doba?Jak vyrobit malý adventní věneček

3. prosince: Dnes by chodily nejen Barborky, ale také Perchty

4. prosince: Jak by se daly kulturně obohatit český advent a vánoce?

5. prosince: Co nám vlastně zbylo z oné mikulášské tradice?

6. prosince: Víte, co to byly přástky?

7. prosince: Kdo to byla „Mikuláška“ neboli „Matička“?

8. prosince: Vánoční věštící obyčeje

9. prosince: Obrázky z předvánoční Prahy

10. prosince: Znáte roráty?

11. prosince: Zamyšlení nad Číhošťským zázrakem

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 12.12.2016 4:46 | karma článku: 16,12 | přečteno: 1562x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88