Jsem plně za pohádkou o Šípkové Růžence

Genderoví šílenci opět zaperlili. Pohádka o Šípkové Růžence je prý pro děti nevhodná a měla by se odstranit ze školního vyučování. A důvod? Polibek, který Růženku probudí, je prý jaksi sexistický. Já však nesouhlasím!  

Jakási matka šestiletého chlapce ze severu Anglie podala podnět proti této pohádce, aby se o ní děti učily ve škole. Protože polibek, kterým princ vysvobodí Růženku, prý vyvolává nevhodné sexuální vzkazy. (viz https://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/sipkova-ruzenka-je-pro-deti-nevhodna-zakazte-ji-preje-si-matka_456406.html) U jiných dalších pohádek, jako je Popelka či malá mořská víla, zas některým aktivistkám vadí vykreslování žen, které prý nejsou osamostatněné (viz https://dotyk.denik.cz/magazin/keira-knightleyova-zakazala-dceri-pohadky-od-disneyho-vadi-ji-vykresleni-zen.html). A tak bych mohl dál pokračovat.

Ale vraťme se k té mamince, které se nelíbí Šípková Růženka. Vážená maminko šestiletého chlapce ze severu Anglie. Jsem přesvědčen, že v této pohádce hledáte ty vaše vzkazy úplně špatně. Jestli si myslíte, že v závěrečném vysvobozujícím polibku spící dívky je něco špatného či dokonce sexistického, tak se laskavě proberte a zamyslete se, zda by tam naopak nebylo ukryto něco zcela jiného. A už vidíte co? Přeci návod, jak provádět první pomoc dýcháním z úst do úst! Zabýval jsem se tím svého času v článku "Tajemství pohádkového polibku". A podobnou tématikou i v článku "Co když pohádková mrtvá a živá voda jsou vzpomínkami na zapomenuté vědění?".

Takže vážení, přestaňte už v klasických dílech hledat nesmyslné genderové "nekorektnosti". A začněte se na to dívat tak, jak se lidi na takovéto pohádky dívali po celá staletí. Pohádky totiž v sobě ukrývají netušená moudra. A pokud se vám to nelíbí, nic vám nebrání, abyste nějakou tu pohádku napsali vy sami. Uvidíte, jestli bude úspěšnější než ty pohádky klasické.

Související články

Mají si děti samy určovat pohlaví? A co se rovnou stát psem nebo kočkou?

Jsem proti multikulturalistickému předělávání dětských knížek

O razítko "genderově vyvážené" fakt nestojím

Vy byste také chtěli předělávat Foglara? Já tedy rozhodně ne!

Jsem rád, že Foglar psal tak, jak psal

Autor: Libor Čermák | pondělí 22.10.2018 18:31 | karma článku: 35,57 | přečteno: 1102x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88