Jízdu na kole bez zvonku považuji za velký nešvar.

Ačkoliv cyklistice fandím a také ji občas podnikám, štve mě jeden nešvar, který se v poslední době mezi cyklisty rozmohl. A tím je absence zvonku nebo jiné zvukové signalizace na kole.

Je to asi čtrnáct dní, kdy jsme s dětmi z našeho turistického oddílu podnikli výpravu. Byla jsme skupina asi sedmnácti lidí. V jednu chvíli nás turistická trasa dovedla na cestu z kopce. V tom se náhodou ohlédnu, zda náhodou nejede auto. Ale místo něj si to teď z kopce hasil nějaký cyklista na kole.  Zavolal jsem tedy na děti, „Pozor jede kolo“. Děti mu sice uvolnily cestu, ale jak cyklista projížděl kolem nás, všiml jsem si, že na kole nemá zvonek. Byl to ojedinělý případ? Jak sleduji cyklisty, vím, že jezdit na kole bez zvonku je v současné době velice časté.

Já osobně vlastním dvě jízdní kola. Obě jsou sice staršího data, ale neumím si představit, že bych na nich neměl zvonek. Když dojíždím nějakou turistickou skupinu, která je ke mne otočená zády a nevidí mne, jak bych jim asi dal vědět, že je potřebuji předjet? To na ně jako mám například začít volat? A co, když zrovna budu, jako ten cyklista tehdy nás, předjíždět skupinu dětí, které jsou často zabrány do rozhovorů mezi sebou? Zaregistrují vůbec na moje křičení?: „Jedu?“  

Proto se domnívám, že místo spoléhání na svoje hlasivky, by měli cyklisti investovat do nějakého zvonku nebo jiné zvukové signalizace na kolo. A bez něj raději nevyjíždět. Například to zvonění je jasný zvukový signál. A v moři povídání mezi lidmi se na rozdíl od hulákání určitě neztratí.

Související články v rubrice „Cyklistika

Autor: Libor Čermák | pátek 15.4.2016 7:42 | karma článku: 24,25 | přečteno: 735x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88