Jestlipak víte něco o masakru chlapců u Brettschniderovy vily?

"Zde na zahradě tohoto domu bylo dne 7. května 1945 před 10. hodinou surově popraveno německými vrahy 14 dobrých českých lidí. Poutníče pokloň se jejich památce. Zemřeli za vlast." Píše se na kameni u vily v pražské Krči.

Letos květnu jsem měl díky uhříněveskému ČSBS možnost navštívil pietní akt u Brettschniderovy vily v pražské Krči. To proto, že jedna z obětí tohoto hrozného masakru byl uhříněveský občan. Avšak vzpomínku zasluhují všichni oběti tohoto masakru. (Vilém Brettschnider, Jan Čech, František Kodet, Vítězslav Liška, Vítězslav Maška, Miroslav Macháň, Josef Němejc, Ing. Maria Nešpor, Antonín Ondráček, Josef Patřičný, Jiří Petrlík, Arnošt Resl, Jan Staněk a Bohumil Zima). O to smutnější je to, že většina těchto obětí byli chlapci ve věku kolem 18 - 20 let. A ti, kteří tento masakr způsobili, byly též plus,minus v tomto věku. Přesto do nedávna se o tomto masakru vědělo málo. Zmapoval ji až badatel Jaroslav Čvančara.

Bylo to v době Pražského povstání. A právě na Praze 4 probíhaly zvláště ostré boje. Vtom Němcům přišlo udání, že se mezi zdejšími ploty a zahradami přenášejí zbraně. A tak se eseáci rozhodli obklíčit vilu, kde se zrovna nalézala skupina přátel, viz výše. Celkem 18 můžů bylo vyvedeno na zahradu, kde museli udělat řadu. Zajímavé je však, že šlo jen o muže. Paní Kateřina Brettschniderová se musela z okna svého domu dívat, jak její můž, syn a další jeho přátelé dostávají do těla kulky. Čtyřem lidem, včetně jejího může, se nakonec podařilo přežít. Ale životy ostatních čtrnácti, včetně jejího osmnáctiletého syna Viléma, jenž navíc ještě dostal dodatečně kulku do hlavy i když původně také přežil, vyhasly.

Jenomže jak jsem zjistil na https://www.fronta.cz/dokument/masakry-civilistu-a-zajatcu-behem-prazskeho-povstani, tak podobných masakrů během Pražského povstání bylo více. Proto bych chtěl na všechny apelovat. Už nikdy nedopusťme, aby kdekoliv někdy dostala hlavní slovo nějaká nadřazenecká, a to ať už politická nebo náboženská ideologie, která si o sobě myslí, že je předurčena k vítězství nad světem. A ti lidi, kteří ji nevyznávají, jsou oproti ní jaksi jen podřadní. Kéž všechny takovéto ideologie skončí na smetišti dějin, aby se už nikdy neopakovaly hrůzy, které přinesla 2. světová válka.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/stb-vypatrala-vrahy-ss-z-kvetna-1945-ale-nepotrestala/r~i:article:667420/

Foto: Libor Čermák

Související články

Ležáky a další obce, co jsou ve stínu Lidic

Jestlipak jste někdy slyšeli o vyhnání Čechů z pohraničí?

Petr Ginz - nešťastný osud fenomenálního chlapce

Pátrání po činnosti skautů za 2. světové války

Včera jsem osobně panu prezidentovi v Lidicích tleskal

Smutné i hezké obrázky z Terezína

Autor: Libor Čermák | úterý 19.6.2018 16:13 | karma článku: 36,65 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88