Je to Norsko vůbec vyspělá země?

Je pravda, že ten Barnevernstán neboli Norsko má jednu z nejvyšších HDP na hlavu. Ale může se vůbec považovat za vyspělou zemi? A víte vůbec, co je to vyspělá země?

Podle wikipedie je vyspělá země taková země, která má vysoké HDP na hlavu, rozvinutou energetiku, strojírenský a chemický průmysl. Má nízký podíl těžby nerostných surovin. Převažuje zpracovatelský průmysl a je rozvíjena věda a technika.

A Norsko? Jak jsem nedávno někde četl, tak ještě do šedesátých let to bývala jedna z nejchudších zemí západní Evropy. Jeho závratné zbohatnutí začalo až v 70. letech. A proč? Především díky ropě a zemnímu plynu v Severním moři. Norsko tak vlastně zbohatlo podobným způsobem jako leckterý arabský stát v Perském zálivu. A přesto žádný arabský stát v Perském zálivu není považován za vyspělou zemi. Dokonce ani Spojené Arabské emiráty se svojí slavnou Dubají. A teď si prosím znovu přečtěte v předešlém odstavci definici vyspělé země.

A srovnejte to s Norskem. Ve wikipedii se píše: „Významnou roli hraje rybolov, těžba dřeva, těžba ropy a zemního plynu, a dalších nerostných surovin.“. Po pravdě řečeno, znáte například nějakou norskou automobilku? Že ne! A kolik pak českých automobilek je známých po světě? Škoda, Tatra a mnohé další. A kromě toho tu máme další velké automobilky například v Kolíně nebo Nošovicích. A tak bych mohl pokračovat i v jiných oblastech.

A tak se ptám, zda takový stát, který vyniká především v těžbě fosilních paliv a v nechutném chování k dětem a k jejich rodinám, se může řadit mezi vyspělé země světa.  

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Norsko , https://cs.wikipedia.org/wiki/Vysp%C4%9Bl%C3%A1_zem%C4%9B

Související články:

Novým laureátem antinobelovky se stává …norský Barnevernet!

Slušný člověk už vůbec nemůže s norským Barnevernetem sympatizovat!

Ten norský Barnevern snad žije v nějakém paralelním vesmíru

Hlavně nevychovávejme děti jako v Norsku!

Rubrika: NE juvenilní justici

Autor: Libor Čermák | neděle 11.10.2015 5:51 | karma článku: 33,88 | přečteno: 1512x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88