Je Oumuamua jediným známým asteroidem odjinud?

V loňském roce zažila sluneční soustava velmi zvláštní návštěvu jednoho podivuhodného tělesa, které dokonce podnítilo fantazii lidí uvažovat i o tom, že se se jedná o zbytek mimozemského vesmírného korábu. Co tedy o něm víme?

Bylo to až 19. října 2017, kdy bylo pomocí dalekohledů Pan-STARS na Havajských ostrovech objeveno podivné těleso, které snad proto dostalo havajský název označující posla z dávné minulosti "Oumauamua". Prož až? Těleso se už nějakou dobu ve sluneční soustavě pohybovalo. Původně přiletělo ze souhvězdí Lyry a v době svého objevu už bylo za svým nejbližším přiblížením jak Slunci, tak Zemi. Ovšem, když se jím vědci začali podrobně zabývat, začaly na povrch vyplouvat opravdu zvláštní údaje o totmo tělese.

1) Těleso k nám přiletělo ze souhvězdí Lyry. A to z oblasti, kde nejblíže k nám se nalézá hvězda Vega, vzdálená 25 světelných let. Mimochodem nejjasnější hvězda severní oblohy.

2) Velmi zvláštní byl tvar tělesa. Jeho průměr byl cca 35 x 35 metrů. Jeho délka je někde odhadována na 230 metrů, co je téměž sedmkrát více, než zbývající dva rozměry. Někdy se ovšem udává délka až 400 metrů, což by bylo dokonce 11 x delší délka, než jeho průměr. Jednalo se tedy o jakýsi obří sloup nebo lépe řečeno doutníkový objekt letící vesmírem.

3) Asteroid se pohyboval velmi vysokou rychlostí, a to cca 26 kilometrů za sekundu. Pro porovnání, vzdálenost se Země k Měsíci Oumuamua zvládne za pouhé 4 hodiny. Zatímco Apollo 11 na tuto trasu potřebobovalo 4,5 dny.

4) Během svého průletu dokonce těleso ještě zrychlylo na 32 kilometrů za sekundu, protože se z jeho povrchu vlivem slunečního tepla uvolňoval prach a plyn. (https://www.novinky.cz/veda-skoly/476807-zahadny-objekt-oumuamua-letel-rychleji-nez-mel-vedci-zjistili-proc.html). Při takovéto rychlosti se vzdálenost Země -Měsíc uletí jen za 3 hodiny.

5) Těleso pokračuje ve své cestě vesmírem směrem k souhvězdí Pegase. A jak jsem se podíval na hvězdnou mapu, kam konkrétně, zjistil jsem, že je to cca do míst, kde se nejblže k nám nalézá ve vzdálenosti 40 světelných let hvězdná soustava, jejíž hlavní složka je žlutý trpaslík, podobný našemu Slunci. A to 85 Pegasi. Mimochodem je i podobně stará jako naše Slunce, a to 4,4 miliard let. A na úrovni 10 astronomických jednotek, která odpovídá ve sluneční soustavě vzdálenosti Saturna ji obíhá o něco málo chladnější, oranžový trpaslík.

6) Bylo zjištěno, že Oumuamua je bohatá na těžké kovy s vysokou hustotou, což opět vyprovokovalo mnohé k úvahám, zda se nejedná o nějaké zaniklou kosmickou loď nějaké mimozemské civilizace. Ale žádný umělý radiový signál objekt bohužel už nevydával.

Mohl bych tedy toto těleso zařadit do mé bohaté sbírky údajných havárií UFO? Zatím je to předčasné. Ale je zvláštní, že tak dlouhé těleso, se při svém dlouhém letu vesmírem nerozlomilo na více částí. Obsahuje mnoho kovu, letí vysokou rchlostí a směřuje do oblasti, kde se nalézá hvězda podobná Slunci. V souvislosti s teoriemi o možném mimozemském plavidle by možná také bylo na místě, kdyby se astronomové, kteří se zabývají hledáním exoplanet, zkusili zaměřit i na hvězdu 85 Pegasi. Co kdyby. Ale v každém případě vědci zajásali, že tu máme první kosmické těleso, které nevzniklo v naší sluneční soustavě.

Jenomže já vím ještě o jednom asteroidu, který z největší pravděpodobností nevznikl v naší sluneční soustavě. Dozvěděl jsem se o něm tento týden, když jsem si kvůli vystřihovánkám koupil poslední číslo časopisu ABC. Tam se nalézá článek o asteroidu 2015 BZ509. Ten má velikost cca 3 kilometry a pohybuje se na eliptické dráze kolem Slunce podobně daleko jako planeta Jupiter. Avšak na rozdíl od většiny ostatních těles sluneční soustavy se 2015 BZ509 pohybuje v opačném, tedy v protisměru! Znamaná to jediné, že toto těleso zřejmě přicestovalo ze vzdáleného vesmíru a někdy v minulosti bylo Sluncem a Jupiterem zachyceno. A od té doby se vyskytuje zde ve sluneční soustavě. Takže tu máme další těleso, které zřejmě vzniklo jinde. Možná by bylo užitečné, kdyby se k ní vydala nějaká pozemská sonda, aby ji více prozkoumala. Byla by to jistě důstojná náhrada za výzkum Oumuamua, kterou už asi žádná pozemská sonda nedohoní a o její pravé podstatě se už asi nic nedozvíme.

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/1I/%CA%BBOumuamua

https://en.wikipedia.org/wiki/%CA%BBOumuamua

https://www.novinky.cz/veda-skoly/476807-zahadny-objekt-oumuamua-letel-rychleji-nez-mel-vedci-zjistili-proc.html

Podivné planetky, článek v časopise ABC, č. 14, roč. 2018, Czech News Center a.s., Praha

Související články:

Exoměsíce planet u červených trpaslíků by mohly být životu příhodnější,

Co když vesmírný alkohol vznikl ze zaniklých živých planet?

Jak by asi mohl vypadat život ve vesmíru?

Vzhůru do vesmíru za obyvatelnými planetami!

Autor: Libor Čermák | neděle 8.7.2018 5:43 | karma článku: 19,25 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88