Jaroslav Foglar na mém blogu

Protože jsem oldskaut a dlouholetý vedoucí turistického oddílu, je pro mne dílo Jaroslava Foglara, skautskou přezdívkou Jestřáb, jednou z hlavních inspirací a jedním z hlavních vzorů. A tak jsem mu na blogu věnoval i řadu článků:

Recenze knížek Jaroslava Foglara:

 

Kde se nalézá "tajuplná" Řásnovka?

Tuto zimu se věnuji četbě foglarovek. Čtvrtou, kterou jsem od prosince přečetl, je "Tajuplná Řásnovka". Řásnovka je Jestřábem vymyšlená městská čtvrť, o které podobně jako o Stínadlech foglarovci diskutují, kde by se měla nalézat.

Zajímavé souvislosti Foglarova románu "Modrá rokle"

Dnes je to přesně 20 let od úmrtí spisovatele Jaroslava Foglara. Proto tento článek věnuji jeho poslednímu románu "Modrá rokle". A našel jsem v ní i souvislosti s jiným českým velikánem, a to záhadologem Ivanem Mackerlem.

Jaká je druhá řada "třinácti bobříků"?

 

Je 13. den v roce. Tak proč zas nevěnovat jeden článek Jaroslavu Foglarovi, který si toto číslo velmi oblíbil? A to jeho knížce "Strach nad Bobří řekou", kde přináší 2. řadu třinácti bobříků. A i další pedagogické přínosy.

I Jaroslav Foglar psal o nesvobodě a nedemokracii

Ví to každý, kdo si někdy přečetl jeho knížku "Strach nad Bobří řekou". Ačkoliv v knížce se píše jen o "Nepříteli", je patrné, že Jaroslav Foglar v knížce popisuje život dětského oddílu v době nacistické okupace

Jak se loví třináct bobříků?

Nedávno znovu vyšla knížka Jaroslava Foglara „Hoši od Bobří řeky“ Myslím si, že je to moc dobře, neboť současné děti potřebují takovou inspiraci, která je vrátí zpět do přírody a do touhy po dobrodružstvích.

Knížka "Chata v Jezerní kotlině" jako zajímavý dárek pro

děti k Vánocům

Knížku Jaroslava Foglara "Chata v Jezerní kotlině", která nedávno vyšla v nakladatelství Albatros, doporučuji všem dětem. A těch důvodů, proč by tento příběh mohl být pro děti hezkým i užitečným dárkem, mám více.

 

Díky, pane Foglare, za Rychlé šípy

Snad nejznámější klukovská pětice, Rychlé šípy, právě dnes slaví 75. výročí vydání prvního příběhu. Jejich autor - Jaroslav Folglar dokázal jimi něco neuvěřitelného. Něco, co se podařilo zopakovat jen málokomu.

Obrana Jestřába před genderovou a multikulti korektností:

Přístup k některým spisovatelům je barometrem stavu svobody a demokracie ve společnosti

Erich von Däniken a Jaroslav Foglar. Dva spisovatelé, kteří na první pohled spolu nemají téměř nic společného. Ale na ten druhý pohled zjistíme, že toho mají možná společného více, než si myslíme. Ukážu vám to:

Už se konečně přestaňte zabývat literárními díly z pohledu genderové ideologie!

Už jsem o to na blogu kritizoval mockrát. Ale oni nám to pořád vnucují, pořád vnucují a pořád vnucují. Co? Soudit literární díla podle tzv. genderových kritérií. Vždyť je to takový nesmysl, kterému by se měl člověk už jen zasmát.

Jsem proti multikulturalistickému předělávání dětských knížek

V poslední době se vlivem politické korektnosti, tedy politické správnosti začíná šířit nová epidemie, a to multikulturalistické předělávání klasických knížek pro děti a mládež. Typickým příkladem je Pippi Dlouhá punčocha.

Vy byste také chtěli předělávat Foglara? Já tedy rozhodně ne!

Nakladatelství Albatros se chystá opět vydat dílo skautského pedagoga a spisovatele Jaroslava Foglara. Ale víte, že je možné se setkat i s názory, že by se jeho příběhy měly předělat kvůli genderové a multikulturní nevyváženosti?

Jsem rád, že Foglar psal tak, jak psal

Nedávno se na internetu objevil článek, o kterém nevím, zda byl psaný v nadsázce a nebo byl myšlený vážně. Je v něm popisováno osm věcí, které by prý dnes musel Jaroslav Foglar napsat jinak.

 

Mé výlety za Jaroslavem Foglarem:

 

Foglarovský pěší výlet do středu České republiky

Minulou sobotu jsem si udělal další pěší výlet. Vydal jsem se nejprve do Sluneční zátoky, pak do Ledče nad Sázavou a odtud do Číhoště, známé náboženským zázrakem a také tím, že se nalézá v přesném středu České republiky

Pěší výlet z Prokopského údolí na Vidouli

 

Pro první letošní pěší výlet jsem se rozhodl, že ho podniknu po romantických skalních místech našeho hlavního města Prahy. Šel jsem z Prokopáku přes Vidouli a zakončil jsem ho v parku Cibulka.

Předvánočně foglarovská procházka Prahou

I v letošním roce jsem si v předvánočním období udělal procházku Prahou. Žádné nakupování, žádný shon. Jen výlet za památkami a za kulturou. Tentokrát byl navíc laděný jak ladovsky tak dokonce i foglarovsky

 

Pěší výlet podzimní Prahou

Když jedu do centra našeho hlavního města, tak zpravidla proto, že jedu něco shánět nebo vyřizovat. Ale čas od času je třeba udělat změnu a vydat se tam jen jako pouhý turista. A právě takto je Praha nejkrásnější.

 

Předjarní cesta Prokopským údolím

Těšil jsem se jako malý kluk. Na chvíli, kdy vyrazím na svojí první letošní pěší túru. Byl konec února a já jsem se rozhodl pro výlet do Prokopského údolí. A i v tuto roční dobu vypadá tato pražská přírodní památka opravdu zajímavě.

Na kole Prokopským údolím po stopách Jaroslava Foglara

 

Spisovatel Jaroslav Foglar a jeho dílo pro mne vždy bylo něčím, co inspiruje. Už jako kluk jsem hltal jeho příběhy Rychlých šípů nebo Hochů od Bobří řeky a vždy jsem je prožíval společně s jejich hrdiny. Kamarádství, čestnost a touha po dobrodružství, to vše jsou věci, které takového kluka, jako jsem byl já, vždy něčím imponovaly. Nejednou jsem zatoužil se stát třeba takovým Rychlonožkou a společně s ním prožívat dobrodružství, jaké Rychlé šípy uskutečnily třeba ve Stínadlech anebo i jinde. Proto není divu, že když jsem vyrostl a začal vést svůj turistický oddíl, tak jsem se hodně inspiroval právě u Jaroslava Foglara.

Krajem kolem Foglarovy Sluneční zátoky

Jakým pak bych to byl pátračem po trampské historii, kdybych si i já občas nejel někam za trampovat. A tak jsem si zabalil batoh, stan, spacák a karimatku a vydal jsem se na několik dní k Sázavě. A to na Stvořidla.

Putování krajem Lipnice nad Sázavou

 

Pro člověka dobrodružné povahy není hezčí letní noci než strávené někde v přírodě ve spacáku pod stanem. A když jsem se s ní ráno probudil v kempu na Stvořidlech, měl jsem o další pěší túře jasno. Lipnice nad Sázavou

 

Další články:

 

Můj podzim ve znamení foglarovek

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Rychlonožka, Červenáček, Jindra Hojer. Kdo by neznal ta jména členů Rychlých šípů. Ale i přesto, že se tato parta kluků poprvé objevila už na konci 30. let, ne vždy bohužel platilo to, že byla tak známá jako nyní.

Adventní kalendář: foglarovská předvánoční tradice

 

Předvánoční tradice nejen zanikají, ale naopak vznikají nové. Dnes bych se chtěl zmínit o jedné takové novější tradici, která se inspiruje dílem spisovatele a skauta Jaroslava Foglara.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | středa 23.1.2019 18:13 | karma článku: 10,15 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88