Jaké je tajemství modré, zelené a čiré barvy?

Nedávno jsem na internetu četl zajímavý článek. Vědci zjistili, že starověcí lidé neviděli modrou barvu. Vnímali ji prý jen jako odstín zelené.

Jedinou výjimkou je prý Egypt. Ale v ostatních kulturách jako kdyby se po modré slehla zem. V žádných významných spisech o modré není ani zmínka. Například William Ewart Gladstone, který žil v 19. století si prý všiml toho, že v takové Iliadě a Odyseje, se píše o všech možných barvách, ale o modré nikoliv. A k podobných závěrům se dá prý dojít, zkusíme li takto prošetřit i jiné starověké písemnosti. Namátkou jsem zkusil přes vyhledávač projet Starý a Nový zákon. A skutečně jsem tam žádnou zmínku o modré barvě nenalezl. Starověké kultury ji vnímali jen jako zelenou případně jako fialovou. Není jistě bez zajímavosti, že ještě dnes někteří lidé mají problémy s rozlišením modré a zelené. Je tedy modrá skutečně barva, která patří mezi nejmladší, které lidské oko umí rozpoznat?

A tak mne napadla jedna věc. Co když i teď existují barvy, které dosud naše oko nevnímá, ale třeba v blízké budoucnosti vnímat začne? Vždyť zelená barva v sobě skrývá nejedno tajemství.

A napadlo vás někdy, že například čiré materiály, jako je sklo nebo voda, jsou ve skutečnosti zelené? Určitě jste si někdy všimli toho, že čím je voda hlubší, tím je zelenější, nebo lépe řečeno tmavězelenější. A teď se zkuste podívat na sklo. Ale nikoliv skrz, jako se díváme třeba přes výlohu. Ale kolmo na okraj. A co uvidíte? Nikoliv čirou, ale zelenou barvu. Ostatně, čím je sklo širší, tím je i víc zelenější. Je snad čirá barva jen dalším odstínem zelené?

 

Použitý zdroj: http://www.pronaladu.cz/proc-lide-az-do-nedavna-nevideli-modrou-barvu

Související články:

Co když je pálivá chuť také chuť?

Co když každý vnímáme svými smysly jinak?

Autor: Libor Čermák | úterý 7.7.2015 10:35 | karma článku: 14,89 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88