Jak vyrobit malý adventní věneček

Před vánoci je vždy hezké si vyrobit něco s vánoční nebo adventní tématikou. Mnozí si vyrábějí adventní věnce. Ale teď vám chci ukázat něco podobného, jehož výrobu zvládnou i malé děti. Takový, jak malý, tak milý adventní věneček.
Během mých článků v letošním Adventním kalendáři si můžete vytvořit i betlém. Dnes to jsou kluci ovečky

Adventí věnec je tradice stará asi dvě století. Podrobně jsem se jím zabýval v článku "Adventní kalendář: Co možná nevíte o adventním věnci?" A nebo v díle mého loňského seriálu "Jak Matěj vyráběl svíčky na adventní věnec" Jeho výroba dá ale kolikrát hodně zabrat. Ale co třeba s dětmi vyrobit něco podobného hezkého, ale sice o něco jednoduššího? Třeba takový malý adventní věneček.

Jak mne to napadlo? Když jsem letos na podzim uklízel naší zahradu, všiml jsem si, že pod některými stromy se nashromáždilo velké množství skořápek od ořechů. A to tak hezky vyloupaných, že by z nich šly vyrobit klasické vánoční svíčičky typu loďka. Ani já bych to tak hezky vylouskat nedokázal. Ovšem veverky, či jiná zvířátka, která si na stromech z ořechů dělají svoji zásobu na zimu, ty to zřejmě dokážou. A tak jsem jich po zahradě nesbíral celý pytlík. Bylo jich opravdu hodně. Na topení jsem je pak nasušil a vzal je s sebou do naší klubovny, kde se scházím se svým turistickým oddílem. Jak je tam využít? Skutečně by se z nich daly udělat ty lodičky se svíčkami a ty pak na vánoce poštět, aby se vidělo, kdo se kam dostane. A nebo z nich vyrobit ještě něco dalšího.

Oříškové svíčky, to by přeci také byla hezká ozdoba adventních věnců. A nebo i takových malých věnečků. A tak jsem jim nejdříve vystřihl z kartonu kolečka a ty jsem dětem na oddílové schůzce rozdal. Na ně si každý nanesl lepidlo Herkules a do něj přilepil podle své libosti nejrůznější jehličnaté větvičky (smrk, borovice, tis, túje a další). Když byly nalepené větvičky, každý si vybral čtyři skořápky, které si na ně také nalepil.

A na závěr, po zatuhnutí lepidla, jsem jim do skořápek za pomoci vosku z hořící svíčky přilepil malé dortové svíčičky. Protože vedu celekem čtyři skupiny našeho turistického oddílu (úterní, čtvrteční a dvě páteční, tak si každá skupina mohla vybrat i barvu svíčky. V našem případě oranžovou, zelenenou, fialovou a žlutou.

A musím říci, že výsledný výrobek se dětem moc líbil. Děti je zvládly udělat téměř samy, tedy s malou pomocí mojí a s pomocí veverek na naší zahradě. Nic těžkého to není a zvládli to i předškoláci, kterých mi také několik to oddílu chodí.

A co víc, přitom se také seznamovaly i s nejrůznějšími jehličnany. A k tomu jim jejich výrobek okrášlí adventní a vánoční dobu. Nechcete si to zkusit vyrobit také? Není to nic těžkého.     

Pro letošek jsem také připravil koledy s kytarovou nápovědou. Jsou tam nejen značky akordů, ale i obdobná nápověda na zabrnkání samotné melodie. Dnešní koleda je "Dej Bůh štěstí". Pokud si ji chcte poslechnout za doprovodu Ladových obrázků, doporučuji například odkaz https://www.youtube.com/watch?v=vqPicz2lTA8

 

Adventní kalendář: Co možná nevíte o adventním věnci?

adventní kalendář 2013“: Jak si postavit roubenou chalupu

adventní kalendář 2014“: "I jako dospělý stále píšu Ježíškovi

„Vánoční doba 2015“„Matějův dopis Ježíškovi

1. prosince: Kdy, že začíná ta předvánoční doba?

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | pátek 2.12.2016 4:02 | karma článku: 14,06 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88