Jak v dětech vypěstovat vztah ke stromům?

Včera jsem se na oddílové schůzce nejmladších členů našeho turistického oddílu pokusil o něco, o čem si myslím, že může v dětech vypěstovat hlubší vztah ke stromům a tím pádem i k přírodě.

Vlastně jsem si vzpomněl na svá klukovská léta, když jsem z lesa přinesl malé vysemeněné smrčky. Doma na zahradě jsme si je tenkrát zasadili. Stromečky se ujaly a dnes vyrostly už ve statné smrky. Jako dítě jsem si k těmto stromečkům vypěstoval zvláštní vztah. Vždyť jsem si je přinesl z lesa, zasadil a pak sledoval jak rostou.

A tak jsem si řekl, že se s dětmi na turisťáku pokusím o něco podobného. Stromečky jsme si ale nepřinesli z lesa, ale přišli jsme k nim trochu jinak, a to úplnou náhodou. Když jsem tento týden sekal trávu v okolí naší klubovny, zjistil jsem, že kolem trampolíny se vysemenilo hned několik malých výhonků několika jehličnanů. Jak se tam dostaly, těžko říci. Zkrátka tam začaly růst. Některé z nich tak šikovně, že rostly přímo do plotu, který naší trampolínu obklopuje (viz foto). A tak mne napadlo, že při naší oddílové schůzce těmto malým stromečkům pomůžeme tak, že je přesadíme na jiné místo.

Když začala naše oddílová schůzka, dětí jsem se zeptal, co by říkaly na to, že bychom si dnes udělali školku. Protože někteří jsou prvňáci, začali vzpomínat, jaké to bylo, když ještě nedávno chodili do školky. Jaké bylo jejich překvapení, když jsem jim ze skladu přinesl polní lopatky, které používáme na našich táborech. „Aha, to bude asi na vykopání základů té školky“, začali mnozí uvažovat.  

A tak jsem je odvedl k trampolíně a ukázal malé výhonky stromečků. Takže půjde o takovouto školku. Jediné, co jsem jim udělal, bylo to, že jsem jim ze země ty malé stromečky vytáhl i s kořeny. To proto, aby děti jim je svojí případnou zbrklostí neponičily. Ony si nejprve samy vykopaly lopatkami díry. A pak tam ty stromečky zasadily. A na konec si je zalily. Mnozí z nich se teď těší, že budou sledovat, jak ty jejich stromečky budou růst.

Jako vedoucí dětského turistického oddílu si myslím, že něco takového, jako jsme udělali včera, je pro děti výchovné. Nejen, že tyto stromečky budou sledovat, ale podpoří to jejich vztah k přírodě jako takové.

 

Související články:

Už jste zkoušeli s dětmi dělat otisky stromů?

Dětská lesní galerie

Nechme děti tvořit, a to i v přírodě!

Vánoce v přírodě

Rubrika: tábornictví a turistika

Autor: Libor Čermák | pátek 15.5.2015 7:36 | karma článku: 18,73 | přečteno: 370x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88